Генералска контра: Бригадите в САЩ остават, 6000 стягат багажа

0

Студентите ще пътуват, полети има, твърдят от фирмите посредници

Против генералското уточнение „Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде” от шефа на Щаба проф. Венцислав Мутафчийски, се оказа, че бригади отвъд Океана ще има.

„На базата на наложената стилистика бих казал: 6000 студенти да се готвят да пътуват до Щатите, тъй като програмата не е отменена“. Това коментира днес Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен пред Би Ти Ви.

Коментарът му бе по повод изявление на шефа на националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски – преди няколко дни в отговор на журналистически въпрос за възможността през май хиляди студенти да заминат на бригада той заяви: „Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде“. Данев посочи, че от Асоциацията са възприели шеговития тон на ген. Мутафчийски и не са имало намерение за реакция, но телефоните им буквално прегрели от питания дали програмата е отменена. „Не, програмата не е отменена, ще се пътува“, заяви той, цитиран от в-к „Сега”.

По думите му нейният старт просто е отложен с 13 дни. Това според него прави възможно пътуването на студентите след 14-и май т.г. „Програмата се регулира от Държавния департамент, което е правителството на САЩ. Ние нямаме притеснения, защото оттам няма отказ“, посочи още той, допълвайки, че повечето проучвания показвали, че епидемията ще премине в края на април и началото на май. „Очакваме един много силен и успешен сезон. Работодателите очакват с нетърпение студентите. Ние сме в непрекъснат контакт с тях и те казват, че няма проблем със сезона за момента.Студентите също са готови да заминат“, коментира още представителят на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. По думите му американците и при предната криза са показали „невероятен рефлекс за мобилизация, тъй като бяха призовани през 2008-2009 г. да подкрепят местния бизнес“, затова и очакванията му са, че нещо такова ще се случи и през тази година.

Данев обясни, че цялата процедура по заминаването на студентите вече е почти приключила – получили са своите документи за кандидатстване за виза, голяма част дори са получили визите си, купили са самолетите билети и буквално са на „нисък старт“ за заминаване. „1500 долара струва едно заминаване за Щатите – таксата по програмата и самолетният билет. За момента авиокомпаниите поддържат своите полети и самолетни билети се издават абсолютно нормално“, посочи още той. По думите му за момента има много малко отказали се да пътуват за Щатите, като студентите са едни от най-смелите български граждани, които не се притесняват от ситуацията с коронавируса. Данев коментира и, че нормално годишно тези студенти вкарват в българската икономика около 100 млн.лв. – всеки студент средно се връща със 7-8 хиляди долара у нас. Това се случва септември, октомври, когато се завърнат от бригада в САЩ. „А точно тези средства ще са безкрайно необходими за вече страдащия малък и среден бизнес, защото студентите са нормални ползватели на кафета, фитнеси, фризьорски салони и др.

Още на същия ден след изявлението на ген. Мутафчийски и от консултантска къща „Интеграл“ излязоха със съобщение, в което също посочиха, към настоящият момент програмата WORK AND TRAVEL не е спряна, а е отложена за срок след 13 май, 2020 г., което е месец след срока на въведеното към момента в България извънредно положение. Като благодариха на българското правителство, на българските медици и на Националния оперативен щаб за регулярната информация, оттам подчертаха, че обобщения за спиране на програми, продукти и дейности към настоящия момент, извън период 13 април 2020 г., до когато е официалното решение за извънредно положение, и близо 2 месеца до старта на определена програма, за която записванията са вече приключили, създава ненужна паника и вземане на прибързани решения, които са в ущърб на всички. Оттам апелираха към студентите, които вече са заявили и организирали своето пътуване за студентска бригада, да запазят спокойствие и да изчакат периода на извънредното положение в България, както и временното спиране на програмата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече