Затворници от Пловдив: Нямаме маски, не се спазва дистанция Ръководството: Има маски, ръкавици и дезинфектанти

0

Близки на лишени от свобода в пловдивския затвор алармираха, че в условията в затвора по време на епидемията са катастрофални, научи temi.bg.  Според частния сигнал там не се спазват мерки срещу разпространение на коронавирус.

Надзирателите ходили без маски, а между тях и затворниците нямало дистанция.  Затворниците се жалвали на близките си, че сигурно целият затвор ще пламне, въпреки изолацията, тъй като надзирателите масово не носят маски.

Темата бе разработена от пловдивската медия „Plovdiv24.bg“, която изпрати допитване до затвора в града под тепетата дали се спазват извънредните мерки за безопасност и има ли налични предпазни средства.

Ето и отговорът на Ръководството на пловдивския затвор:

Всички надзиратели и служители в пловдивския затвор от началото на обявеното в България извънредно положение във връзка с ограничаване на разпространението на COVID-19, носят предпазни маски, които са сертифицирани и са от най-висок клас. Лишените от свобода, които работят в корпуса на затвора и в домакинската сфера, също задължително носят предпазни средства – маски и ръкавици.

В пловдивския затвор се спазват всички хигиенни мерки, съгласно указанията на Кризисния щаб. За лишените от свобода са осигурени миещи препарати и дезинфектанти за осигуряване на добра обща хигиена. Спалните помещения се проветряват и дезинфектират по утвърден график. 

При положение, че лишен от свобода има нужда от лекарска помощ, то получава незабавно такава, като денонощно в затвора има на разположение лекар. Съгласно указанията на Министерството на правосъдието свиждания не се провеждат за времето на извънредното положение„, уточняват от управата на затвора.

До момента в страната няма случай на лишен от свобода, който да е заразен с коронавирус. Свижданията в затворите са регламентирани и са обезпечени със строги санитарни мерки.

По света: За да ограничи разпространението на коронавируса в затворите в Иран и САЩ, лишени от свобода ще бъдат пуснати под гаранция. Преди да бъдат освободени, затворниците ще бъдат тествани. Тези, които са осъдени за застрашаване на националната сигурност и тези, които имат над 5-годишна присъда, няма да бъдат освободени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече