Родители: Изпрегваме с онлайн обучението Учители: На ръба сме с 12-часов работен ден

0

МОН: Дистанционното обучение е успешно, справяте се добре

Родители вдигнаха ръце от дистанционното обучение заради извънредната ваканция заради епидемията от коронавирус, научи evromedia.bg. Близките на децата се превърнаха в заложници на образователната система, която бързо трябваше да се напасне към ситуацията.

Основният проблем е при малките ученици до 5 клас, който не могат да работят сами вкъщи, част от тях дори не могат да боравят с техника. Големите ученици се справят сравнително добре, въпреки че при тях фактор е нежеланието за учене.

Много от родителите на малчуганите работят въпреки епидемията и децата се гледат предимно от възрастни близки. Много от тях не могат да бъдат полезни при ученето. Материалът за деня се определя от седмичната учебна програма. В училище един учебен час е 45 мин и материалът успява да се предаде за това време. Вкъщи обаче ситуацията е коренно различна – повече от 2 часа отнема домашната и урока по един предмет, тъй като децата са неориентирани и трудно работят сами без насоки.

Учителите от своя страна станаха виртуални писари, които всекидневно разработват уроци, набират на текст плановете на материала, изпращат го до учениците, след това до вечерта чакат обратната връзка, при която домашните да бъдат проверени. Така работният ден на един учител става близо 12-часов. Допълнителен тормоз за преподавателите са и ежечасните позвънявания от деца и родители с различни въпроси за домашните. Освен това полученият материал от деня трябва да бъде качен и в образователно приложение към МОН, което следи за качественото изпълнение на дистанционното обучение.

МОН от своя страна обобщи дистанционното обучение като успешно. Министърът на образоването благодари на учителите за усилията, отговорността и ентусиазма. По преценка на учителите могат да се редуват с уроци за упражнения, повторени или обобщение, както и преподаването на нови знания чрез синхронна и асинхронна форма.

По време на извънреден брифинг тази сутрин министърът на образоването съобщи, че задължителните матури по български език и по предмет по избор ще бъдат отложени с десетина дни заради удължаването на извънредното положение в страната до 13 май. Ако предложението на правителството бъде прието от парламента, училищата ще останат затворени до 13 май, а обучението ще е дистанционно.

При този сценарий матурите ще бъдат изместени от определените към момента дати 20 и 22 май и ще се проведат на 30 май и 1 юни. Отложени ще бъдат и изпитите след VII клас, които се използват за кандидатстване в гимназия. Вероятно те ще бъдат изместени за 13 и 15 юни. Досега те бяха насрочени за 9 – 11 юни.

Към момента не е ясно колко ще трябва да се отучва след възстановяването на занятията в клас, тъй като при дистанционното обучение училищата са усвоили различен материал. Може би е няколко съботи да се отучва, обясни Вълчев, но решение за това още няма. Той добави, че това не означава, че всички учители ще работят и всички деца ще учат, а ще се компенсират часовете, които не се случват при дистанционното обучение като тези по музика, изобразително изкуство, дейности по интереси, както и част от практическото обучение в професионалните гимназии.

Обсъжда се да има по-дълги летни занимални и детските градини да са с повече групи през лятото, тъй като родителите ще са изчерпали отпуските си по време на извънредното положение, в което децата им трябва да стоят вкъщи.

Въвеждането на извънредно положение и старта на масовото прилагане на дистанционно обучение постави в нова ситуация всички участници в образователния процес – учителите, учениците и техните родители. С помощта на анкета от Асоциация „Родители” търсят мнението на майките и татковците за образователния модел през последните седмици.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече