Докога? 7138 българи останаха без работа в петък

0

Над 7000 човека са останали без работа само за ден. Вчера – петък – в бюрата по труда са регистрирани 7138 човека.

Около 5000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус. Тревожните данни съобщи пред Нова телевизия Кремена Калчева от Агенцията по заетостта.

Общо безработните у нас са 236 000 души.

„Прибирането от чужбина е също характерен признак за регистрация. Лицата доброволно споделят този показател, който е различен в отделните дни. В петък процентът не е бил толкова висок. В първите дни след 13 март, когато се усещаше по-силен приток на завръщащи се българи от чужбина, тогава процентът беше по-висок. Сега обаче той е около 1% от тези, които се регистрират ежедневно”, обясни още Калчева.

Последните данни, съобщени от социалния министър Деница Сачева, бяха от 1-ви април. Тогава бе достигнат пик от 4777 нови безработни. Сачева посочи, че ежедневно се издават по около 700 болнични, 2000 души са поискали социални помощи от началото на извънредното положение.

Тя цитира и данни, според които за периода от 13-и март до 1-ви април в бюрата по труда са се регистрирали 31 643 души, сред които и 4777-те души, излезли на борсата на 1-ви април. 3327 от тях са посочили като причина за освобождаването им пандемията. Сачева отбеляза и че 7281 безработни са започнали работа по време на извънредното положение, като за един ден – 1-ви април, са наети 683 души.

90% от фирмите пращат хора в отпуск или в бюрата по труда, показа и последното изследване на Българската стопанска камара.

Междувременно, от Асоциацията на земеделските производители настояха всички безработни заради кризата да бъдат задължени да работят в селското стопанство. Земеделците твърдят, че винаги имат нужда от още работна ръка.

„Така или иначе тези хора, регистрирайки се на борсата, имат право на обезщетение и те ще получават доста време средства. Ние предлагаме да бъдат задължени, хората, които са в работоспособна възраст, да полагат и усилия в селското стопанство“, посочва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов пред Нова ТВ.

По думите му в бранша имат нужда и от квалифицирана, и от неквалифицирана работна ръка. „Ние сме прага на нов сезон, така че ще имаме нужда от доста хора, за които не е необходимо да бъдат строго профилирани или да бъдат много квалифицирани“, казва още той.

„Толкова много работници се прибраха, слушам по телевизията, около 120 000, които са били навън. Поне една трета от тях са били в селското стопанство“, коментира и Димитър Димитров, собственик на кравеферма край Перник. По думите му в момента фермата му има 155 дойни крави, а по принцип са около 450. „Имаме нужда от помощ, много трудно се намират работници“, казва той.

От земеделското министерство вече са внесли проект за промяна в Кодекса на труда, с който да се въведе трудов договор за краткотрайна сезонна работа в земеделския сектор по време на извънредното положение. А в кравефермата край Перник вече обмислят какви ще са възнагражденията за новите им служители. „Говорим за 800-1000-1200 лева, но повече не може“, казва Димитър Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече