Проблем: Хората се страхуват да пипат банкнотите, малките магазини не приемат карти

0

Епидемията и извънредната ситуация отключиха сериозен потребителски проблем – невъзможността в много търговски обекти да се плаща с дебитна или кредитна карта. Стотици, сред които почти всички възрастни хора се оплакват, че в много магазини, както и на гишетата за режийните разходи, е възможно да се разплащат единствено с банкноти.

В извънредната ситуация обаче тревогата им е сериозна, защото хартиените пари минават през ръцете на хиляди и като нищо може да разнесат заразата. Проверка на „Уикенд“ показа, че много квартални и всякакви други магазини категорично отказват на клиентите разплащане с карта и настояват за кеш. Някои дори окачиха табелки на търговските обекти със забраната. На отделни места е въведено правилото плащане с карта да се допуска единствено за сметки над 10 лева. За съжаление, старите хора в много от случаите си правят само дребни покупки за деня – хляб, мляко, парче сирене и някой зеленчук. Принудени са обаче да го правят само с левчетата и стотинките.


„Страхуваме се да пипаме постоянно банкнотите. Точно сега това не трябва да става, а нямаме избор.
“, споделят недоволните.

От друга страна, хората се въздържат да теглят от банкоматите твърде често, защото не са сигурни дали са почистени и дезинфекцирани. Заради това, те опитват да натискат бутоните или с ръкавици, или с някаква кърпичка, за да избегнат риска от зараза. Остава и другият сериозен проблем – плащането на вода, ток и парно на гишетата, където освен всичко останало, продължават да се заформят опашки.


На касите за бързо разплащане – Easy и Fast pay, открай време не се плаща по електронен път, а само на рък
а. Освен че народът рискува, бутайки се пред витрината, накрая всеки трябва да вади банкноти и да прибира обратно съмнително чистите хартиени пари. „Проблемът не е маловажен и би могло да се помисли за това. Допреди извънредната ситуация, това не беше болка за умиране, но сега се превръща в риск, който би трябвало да бъде избегнат“, категорични са недоволните потребители. И припомнят, че в Китай –сърцето на заразата от коронавирус, една от първите мерки бяха да се ограничи максимално разплащането с банкноти и всичко да става с карти и по електронен път.


Като капак на цялата история, в кварталните магазини културата и дисциплината на пазаруващите не е на особено високо ниво и клиентите постоянно нарушават правилото да влизат само по 2-ма- 3-ма, а останалите да изчакат навън.

В помещенията хората се приближават един до друг, като някои не си правят труда да носят маски и ръкавици и  особено там, където помещенията са твърде малки, рискът от зараза никак не е малък.
Освен всичко, в момента кварталните магазини имат поне десетократно по-голям оборот отколкото в нормални времена, когато почти всички пазаруваха в големите хранителни вериги. Сега обаче, предвид заповедта за социална изолация, по-голямата част от купувачите гледат да отскочат до най-близкия търговски обект, който е в квартала им.  


Едва ли може да се даде ефективен съвет при създалата се ситуация, но все пак ако така или иначе в магазините, в които пазарувате, има проблем с разплащане с карта, теглете от банкомата по-голяма сума наведнъж, за да не ви се налага да го ползвате всеки ден и да пипате мръсните бутони, които стотици преди вас са докосвали.

При възможност, без да се презапасявате, пазарувайте на 2-3 дни веднъж, за да може сметката ви да е по-висока и да избегнете ограничението за разплащане с карта. И все пак, ако в кварталния ви магазин приемат само кеш, отделете точните пари за намислените покупки или се ориентирайте  към най-близката голяма хранителна верига, където с дебитна и кредитна карта може да пазарувате и при покупки за стотинки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече