Добра новина: Всички българи с кредити получиха отсрочка

0

Мярката ще важи до края на юни

Добра новина – отсрочването за изплащане на кредити ще важи за всички видове кредити. Това обяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

„Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като за определен период от време те ще имат възможност да не погасяват или само главница; или и главница, и лихва; и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването“, разказа замисъла на банките Андронов.

Той обаче дебело подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им.

Андронов изрази надежда, че гражданите и фирмите, които не са засегнати до този момент от създалата се криза, ще продължат коректно да внасят вноските си, за да може банковата система да продължи да функционира нормално.

Шефът на банковата асоциация заяви също така, че направеното по реда за отсрочване на дълговете е „кратко, но е подплатено с разчети и изчисления“. И добави: „Проверихме доколко е изпълнимо и приемливо за клиентите. Трябва да не навреди на общата стабилност на сектора и да съответства на насоките на европейския банков орган… Мораториумът ще покрие всички видове кредити“.

Андронов подчерта, че за изпълнение на мярката по отсрочване на задълженията и кредитите се изисква сериозна организация от самите банки.

„Такъв еднократен мащабен процес не стои готов на въоръжение в банките. След евентуалното одобрение на Централната банка (б.р. – БНБ) очаквам всички банки да оповестят какви са условията, както и начина и ред, по който ще влязат във връзка и ще работят по изпълнение на тези мерки. Срокът на действие на тази процедура е до самия край на месец юни, затова не е необходимо всички сега да се втурнат, нека първо да се консултират, да следят указанията и да изберат подходящия момент за решаване на тези теми“.

Петър Андронов коментира и взетата от правителсвото мярка да бъде увеличен капиталът на Българската банка за равитие (ББР) сэс 700 млн. лв:

„Инструментът, с който се увеличава капиталът на Българската банката за развитие, е за граждани, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават кредити, за да продължат дейността си. Въпрос е на много специална структура и подходящ дизайн“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече