Съдбоносно: Covid-19 спасява планетата Земя

0

По време на пандемията се отчита спад на замърсяването на въздуха

Социалната изолация заради пандемията от коронавирус по целия свят е допринесла за спад на замърсяването на въздуха и намаляване на емисиите на парникови газове. Световно проучване разкрива, че изолацията заради Сovid-19 е променила и движението на Земята. Глобалните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, изглежда, са направили света много по-тих.

Учени от Кралската обсерватория в Белгия установиха намаляване на сеизмичния шум – бученето от вибрации в земната кора, съобщава в. „Мирър„. Това може да е резултат от ограниченото движение в големите градове, където транспортът е силно разреден, а хората почти не излизат от домовете си, твърдят специалистите.

Учените са анализирали земното движение със сеизмометър. Анализът им показва, че сеизмичният шум в Брюксел от средата на март, когато бяха въведени ограниченията заради коронавируса, е намалял с около една трета. Томас Лекок, който ръководи изследването, написа в Туитър: „Сегашното средно ниво на шума е с 33% по-ниско, отколкото преди мерките #StayHomeBelgium“. Според сеизмолозите заради намаления шум в града сега могат да се хванат по-леки земетресения, които някои сеизмични станции не успяват да регистрират.

Подобни резултати имат и изследователи от Калифорнийския технологичен институт за Лос Анджелис. Селесте Лабед, докторант в института, публикува графика, показваща остър спад на шума в града. 

Специалистите се надяват, че това затишие ще засили чувствителността на оборудването им към естествените вълни и те ще успеят да направят по-добри измервания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече