Доц. Мангъров: 22 починали и 600 заразени на фона на 7 млн. е нищо

0

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров направи коментар на случващото се в страната от епидемиологична гледна точка тази сутрин по БТВ. По думите му, у нас „нищо особено не се случва – под 600 заразени и 22 -ма умрели“.  Поне 70 % от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя.

Той подчерта, че в устата му се слагат думи, които не е казал, някои пък искат да го вкарат в конфликт с хора, с които не иска да влиза в такъв.

Медикът бе част вече закрития Медицински съвет към МС, който трябваше да дава становища адекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата. А тезата му за колективния имунитет вбеси премиера и Бойко Борисов го призова да поеме отговорността и той да каже тогава кой да живее и кой да умре.

„Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това – трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб“, обясни Мангъров.

Той настоя, че не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече.

Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало, опонира той на пълната социална изолация. Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист – не съм враг на държавата, какво трябва да стане, за да умират по-малко хора“, коментира също доцентът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече