Борисов уволни Борда на Българската банка за развитие

0

Министри се жалвали на премиера, че никой не се консултира с тях

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи рано тази сутрин на традиционния брифинг, че лично е разпоредил да бъде уволнен Борда на Българската банка /ББР/ за развитие, чу temi.bg. Повод за това извънредно решение е скандала с отпускания кредит от 75 милиона лева от банка на дружество, свързано с колекторска фирма.

„Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда“, уточни Борисов.

Борисов подчерта ,че неговите министри са се жалвали ,че никой не ги търси за нищо, а принципал на ББР е именно министърът на икономиката Емил Караниколов.

Заемът от 75 млн. лв. беше отпуснат на фирма с приходи от 2000 лв. Става въпрос за дружеството „Свети Георги груп“ – дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания „С. Г. груп“. Ръководството на ББР в понеделник се опита да оправдае решението за финансирането, като обясни, че то е част от нова програма на банката, която тя е стартирала по собствена инициатива с цел „увеличаване на ликвидността във финансовата система“. Целевото кредитиране на дружеството щяло да помогне на две от търговските банки на пазара на се разделят с част от проблемния си портфейл. От разяснения на Мавродиев стана ясно, че банките, на които държавната ББР помага, са Пощенска и Общинска банка.

Въпреки обясненията в понеделник, вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че отпускането на кредита в тази ситуация, в която се разчита на ББР да прилага инструменти за подпомагане на бизнеса, пострадал от коронакризата, не звучи добре. Добави, че ръководството на банката трябва да обясни действията си.

Последва пресконференция на Мавродиев и управителния съвет, на която бяха повторени аргументите за подпомагане на банковата система, но се изсипаха и обвинения срещу медиите за лични нападки. Мавродиев, който по официална информация е най-скъпоплатеният ръководител, назначен от държавата, обяви, че дарява приходите си и работи про боно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече