Още 30 българи с коронавирус, станаха 611

0

С 30 нови случая за последните 24 часа броят на заразените от коронавирус достигна 611 случая, съобщи днес шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Вчера следобед броят на далите положителна проба бе 593 при 12 нови случая от сутринта-  7 в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян. 233-ма души от заразените са в болнични условия, а 27 от тях са в интензивни отделения и клиники.  

Вчера броят на жертвите на COVID-19 у нас достигнаха 24 (около 4 на сто от всички заразени), след като щабът съобщи за 65-годишен мъж, починал в МБАЛ-Шумен.

Пациентът е бил настанен на 26 март във вътрешното отделение, където е бил диагностициран с пневмония. Веднага му е бил направен PCR тест, който е доказал коронавирусна инфекция.

След провеждане на допълнителни изследвания, е установен и карцином на бял дроб. През последните два дни на мъжа са били направени още два PCR теста, които са дали отрицателен резултат. Състоянието му обаче се е влошило и той е издъхнал на 8 април.

В Пазарджик излекувана 70-годишна жена. Общо излекуваните са 31 мъже и 17 мъже.24 станаха починалите, средната възраст е 65,2 години. От направаните 1016 теста на полицейски служители, които са на средна възраст 39 години, 1007 са с отрицателен резултат.

Двама са с прясна зараза, седем са на повече от седмица. До вчера излекуваните пациенти са 42. БНР съобщи тази сутрин, че в Плевен е изписан петият пациент, излекуван от коронавирусна инфекция. „62-годишен мъж в добро състояние. Той вече е здрав и ще си отиде вкъщи, където трябва 28 дена да спазва карантина.

Отрицателна му е пробата и е изписан. В болницата остава само един пациент, който се лекува от Covid-19 за момента. Той е в стабилно състояние, подобряващо се“, съобщиха от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Днес в Банско започва масово изследване за COVID-19. Първо тестове ще се направят на хората, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон – в хотели, заведения за хранене и ски училища. Ще бъдат направени около 1000 теста в града.

В приоритетната група за изследване ще са и хора работили на терен по време на карантината, а сред тях са медицински персонал, социални работници, служители на общинската администрация на МВР, пожарната служба, Планинската спасителна служба и други контактни лица по препоръка на общопрактикуващите лекари. Възможност да се изследват ще имат и граждани, които желаят. Ще се правят бързи тестове, при които се откриват антитела в организма.

България се намира в долната половина сред държавите от ЕС по брой заразени и починали от коронавирус, изчисли БГнес. Проучването е обобщено спрямо данните към 15 ч. вчера.

При 7 милиона души население в България към вчерашна дата са регистрирани 581 случая на заразени с 23 починали (малко по-късно те станаха 24). На Балканите единствено Хърватия е с по-малко жертви– 18 души при 1282 заразени с коронавирус. Адриатическата държава е с по-малко население – 4,1 милиона, което като съотношение я прави по-силно по-засегната от коронавируса.

От останалите балкански страни-членки на ЕС най-много болни и починали от COVID-19 има в Румъния, която е и най-голяма по територия и население в региона. При 19 млн. души население броят на хората с положителни проби е 4761. 209 души са починали, а 528 са излекувани. 

Гърция с население от 10,7 млн. има 1853 болни и 81 починали, т.е. 4 пъти повече, отколкото у нас. Броят на излекуваните съответно е 269 души. Тежко е положението в Словения. Тя има население малко над 2 милиона жители и  до вчера има 40 починали. Броят на хората с положителни проби там е 1091.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече