Щабът: Започват санкции срещу разпространението на фалшиви лекарства за Сovid-19

0

Социалното дистанциране все повече развива онлайн пазаруването

Здравните власти вземат мерки срещу офертите за фалшиви лекарства срещу коронавирус, стана ясно от брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че няма точни разпоредби как да се процедира при такива случаи, но разкри, че вече са сезирани органите.

„В интернет има кампания за какви ли не уж лекарства, някои са напълно фалшиви. Сигнализирали сме правителството и компетентните органи, защото Наказателният кодекс в момента не е достатъчно суров към подобен вид изяви. Трябва първо да се поправи Наказателния кодекс и да има механизми за подобни действия“, коментира ген. Мутафчийски.

В тази връзка Европейският съюз вече предприе действия срещу онлайн търговци, които използват кризата с коронавируса, за да продават фалшиви лекарства или да повишават цените.

В условията на самоизолация и социално дистанциране все повече се развива онлайн пазаруването. Тази тенденция обаче се използва и от търговци, които продават съмнителни продукти на изключително завишени цени.

С малко усилия в интернет можете да откриете редица продукти, които твърдят, че са „единствената защита срещу коронавируса“ или „единственото лечение“. Други търговци пък предлагат маски, дезинфекциращ гел или лекарства на надути цени. Използват се и други трикове – например, твърдения, че продуктът се изчерпва, за да се подтикне потребителят към бърза покупка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече