Родители на деца със СОП излязоха с петиция срещу извънредните мерки

0

Родители на деца със специални образователни потребности /СОП/ излязоха с петиция за облекчаване на извънредните мерки, научи temi.bg. Петицията е насочена към Министерството на здравеопазването.

Близките на децата с увреждания уточняват, че осъзнават опасността от глобалното разпространение на Covid-19, напълно разбират и подкрепят всички мерки, които правителството на Република България наложи и прилага до момента. Те обаче аргументираха своето настояване за облекчаване на режима за излизане на открито.

Една част от наложените сега мерки заради извънредното положение не са подходящи за хората с хронични заболявания, деца със СОП, както и хората с увреждания от различни възрасти. Тези групи хора имат нужда от ежедневни грижи, терапии, които са жизненонеобходими за тяхното психично и физическо здраве“, се казва в текста на петицията.

Още след въвеждането на извънредните мерки майки на деца с аутизъм излязоха с протестни постове в социалните мрежи. Според тях, социалната изолация само влошава състоянието на децата и връща напредъка в лечението с крачки назад.

Заради извънредните мерки са отпаднали почти всички занимания и терапии, които е посещавал. Останал е вариантът да работи онлайн с ресурсен екип. Дейността обаче не позволява напредък.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече