Очаквано: Граждани на юруш към селата за празниците

0

Кметовете на позабравените планински села видяха светлина в тунела да се възроди селския туризъм

Социалната изолация в страната даде глътка свеж въздух на българското село, показа репортерска проверка на Temi.bg. Масово отегчените граждани от големите градове тръгнаха на юруш към селата да дирят спасение от всекидневното лежане през телевизорите в апартаментите.

Повод се оказаха и предстоящите Великденски празници, които българинът свързва с агнешки чевермета и богати трапези на сефалък. Повечето от тях използваха възможността, че имат имоти на тяхно име в малките села, за да минат барикадите и да отдъхнат от стегнацията в града.

Кметовете на позабравените планински села видяха светлина в тунела да се възроди селския туризъм, когато мерките се вдигнат и гражданите преоткрият красотата и спокойствието на българското село.

Последните 10 години българските села изживяха сериозна рецесия и почти обезлюдяха. Липсата на препитание, пътища и развлечения зачерква селото като желана територия за живот.

Селската обстановка вдъхна и особено доверие, че коронавирусът по-трудно може да споходи някой на село, отколкото в големия град.  Манталитета на хората по селата е за по-сериозна дисциплина и страх от институциите.

Няма и по-пасторална картина на каруца с магаре по селски път и беден дядо на нея, трактор кръстосващ нивята и баби, берящи горски плодове и гъби по баирите.  Контрастът с пренаселения град, трафика, индустриалните комини, и навалиците по спирките пораждат ужас от върлуващия именно там коронавирус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече