Писателката Мария Лалева: Бог не е монопол на черквите, а е в човешкото сърце

0

Известната поетеса и писателка Мария Лалева, автор на нашумелия роман “ Живот в скалите“ отправи във Фейсбук обръщение към вярващите, видя Temi.bg. Повод за публикацията й стана реакцията на хората относно мерките, насърчаващи хората да си останат вкъщи по Великден.

Ето какво написа тя:

„Мили хора, вие, които ще целувате иконите и ще се причестявате „на малки групи“ с обща сребърна лъжичка; вие, които ще лазите под масата, за да се опростят греховете ви; вие, които ще се блъскате в полунощ в черковните дворове, за да чуете „Христос воскресе“, искам кротко и с обич да ви кажа:

Децата ни нямат детство вече цял месец. Нямат нормални учебни занимания, не могат да тичат на воля в парка, не могат да играят футбол, тенис, да карат колело, да отидат на кино, но стоят у дома. Заради всички. Дори заради вас.

Млади, здрави хора загубиха работата си, отложиха проектите си, не контактуват с родители, с приятели, не ходят на театър, живеят с основателно притеснение за бъдещето си, но стоят у дома. Заради всички. Дори заради вас. Лекари, здравни работници, полицаи, учители работят в екстремни условия и в свръхнатоварване в името на всички, дори заради вас.

Най-лошото, което може да се случи в трудни времена е пак да има „ние“ и „вие“. Защото изпитанията се дават, за да проумеем най-накрая, че има само „нас“. И че никога не е имало нищо друго, освен всички нас. Заедно.

И ако търсите Бог само в черквата, ви уверявам, че пътят ви към Него е още в началото си. И ако вярата ви се побира само в ритуала и канона, ви уверявам, че е твърде малка, за да ви заведе до храма и спасението.

И ако думите на Иисус да обичате ближния като себе си не са достигнали до сърцето ви, ви уверявам, че няма черква на света, която да ви даде светлина на душата, за да ги осъзнаете.

Бог не е монопол на черквите, а е в човешкото сърце. И другата дума за Него е Любов. А там, където няма любов, няма нито прошка, нито вяра, нито отговорност, нито истина, нито път.

Не ви съдя, не ви укорявам, дори не ви моля да останете в къщи по празниците. Надявам се единствено да имате любов към себе си, към нас, към децата ни, към родителите ни, които ще останем в домовете си по празниците. Заради всички. Дори заради вас. Защото знаем, че Бог ще е при нас. „…блажени, които не са видели, и са повярвали.“ (Евангелие на Йоан) Бог да ви пази, нас също, дори от вас!“

* Мария Лалева е популярно име. Поет, писател и сценарист на кинопродукцията за българската мечта „Дамасцена“, авторката става по особен начин близка и на читатели, и на зрители.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече