Честит Великден! Зарзаватът поскъпна двойно, ще скача още

0

Ще скочат ли цените на плодовете и зеленчуците на столичните пазари? Отговорът е „Да“. Всъщност те вече скочиха и то само за няколко дни, при това двойно!

А колко ще ни струва салата за Великден засега е трудно да се прогнозира, но със сигурност ще е по-солена от миналогодишната.

Само за няколко дни се оказа, че вместо левче за две салати, купувачите плащаха по 0, 80 ст. за една.

Доматите поскъпнаха от 1,00 – 1,50 на 2,50 – 3,00, краставиците от 1,50 на 2 лева.

В понеделник вече салатите вярваха по лев, краставиците 2,50 лв., доматите поне 2,50 лв.

А поскъпването тепърва ще е по-голямо.

След като властите затвориха в неделя тържищата най-вече заради струпването на много хора на Женския пазар в София и им позволиха да отворят в понеделник, вторник и сряда, а след това до второ нареждане да останат затворени, родните производители се оплакаха, че са обречени на фалит.

„Клиентите са намалели, въпреки че тук е най-евтино. Три салати за левче, две връзки репички за левче“, оплака се продавачка на сергия на Женския пазар.

Иначе там засега и доматите и краставиците на повечето места все още се търгуват за лев. Макар че на места цената им удря и 3-4 лева.

За разлика от събота, когато хората се тълпяха на Женския пазар, днес положението е съвсем различно.

Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров предупреждаваше хората с мегафон в ръка да спазват дистанция от два метра помежду си.

„Служителите на дирекцията са на пазара от 6 ч. сутринта. Направихме организация за спазване на мерките. Движението е еднопосочно. Имаме служители на вход и изход, които ни уведомяват за това колко души се намират на пазара, колко излизат и пускаме само по 10 човека“, обясни той.

Тази мерки обаче бяха предприети още в събота на „Димитър Петков“ и може би, ако имаше същата организация и на Женския пазар тогава, нямаше да се стигне до затварянето на тържищата.

Това пък стана причината тази сутрин производителите да се  събудят с развалена стока, която трябва да изхвърлят.

Честа практиката обаче е недобросъвестни продавачи да пробутват на клиентите си покрай добрите продукти и такива за боклука.

Така че при всички случай на крайните клиенти ще им излезе по-скъп зарзаватът. Вариантите са два – или да платят по-висока цена или да изхвърлят част от стоката, за която също са дали пари.

А истината е, че  на пазара ходят обикновено възрастни хора и то точно, защото там цените са по-ниски от тези в магазините.

„Ходя, че с моята пенсия от 300 лева едва се справям“, призна баба Милка, която е на 79 години. За хора като нея ще е още по-трудно, ако затворят пазарите.

Сложна е и ситуацията на производителите, които сега прибират реколтата си от полето, а няма къде да я продадат.

Dnes.bg, снимка: Димитър Кьосемарлиев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече