Доц. Мангъров: Епидемията може да продължи и до Второто пришествие заради мерките

0

Според известният медик доц. Атанас Мангъров, който се прочу с това, че стана опозиция на Щаба, епидемията от коронавирус може да продължи и до Второто пришествие, научи Temi.bg. Причината за това е, че строгите мерки за социална изолация не позволяват на повечето хора да преболедуват вируса и той постепенно да отшуми.

„Казват, докато се направи ваксина, но ваксина няма да има в близките 1-2 години. Ако ние можем да продължим да стоим в това положение, ще стоим, докато издържим. Но в момента, в който се отвори, много бързо цялата история би могла да започне отначало. Затова според мен правилното е малко по малко да се отварят шлюзовете, за да се получи т.нар. проепидемичване на населението. Всъщност да направим това, което се прави при имунизациите. Само че там се прави с ваксини, които са изпитани и ефективни, докато тук трябва да се направи със самото заболяване. В случая може да се направи с това заболяване, защото инфекцията не е особено опасна. Тук шансът на човек да му се случи нещо лошо е по-малък от 1%. И всъщност хората, които трябва да бъдат изкарани на преден план, са младите, здравите, силните. Докато възрастните хора с придружаващи заболявания трябва да продължат да стоят на заден план. Другото нещо е, че тези, при които е доказано, че са заразени и отделят вируса, просто трябва да се изолират. Много важно е да се намерят и техните контактни и също да се ограничат, като не е нужно това да става непременно в болници. Независимо какво си мислим ние и колко ни е страх, този вирус рано или късно ще премине през цялото население. И за да се ограничи, трябва поне 70% да го изкарат под една или друга форма. Огромната част ще го изкарат безсимптомно, няма да разберат“, казва в интервю за Trafficnews.bg медикът.

Той подчертава, че колкото повече стават тези хора, толкова по-добре ще бъде за страната. Това означава, че тези хора могат да живеят нормално. Целта е това да се случи за поне 70% от хората, когато ще се ограничи епидемията.

Но ако ние стоим по този начин затворени и се радваме , че няма нови случаи, веднага трябва да си зададем въпроса, докога можем да издържим. Още веднъж ще кажа – оградата не трябва да пада изведнъж и всички да се втурнат, а трябва да става постепенно, на порции. И колкото по-рано започнем да правим това нещо, толкова по-бързо ще излезем от тази криза“, е категоричен медикът.

Той препоръчва, да се отворят парковете и местата, където хората могат да спортуват. Защото тези, които могат да спортуват, обикновено са здрави, млади и силни. И дори да се разболеят, няма да е тежко. Следващата стъпка вече би могла да бъде да тръгнат децата на детски градини, на училище. Студентите да започнат да учат. Най-малко рисковите групи да започнат да живеят нормално. Но това не трябва да става изведнъж, а постепенно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече