Държавата погреба служебно жертва на Covid-19, близките й научават от медиите

0

Семейството на жена, починала от коронавирус разбира от медиите, че е погребана служебно и без тяхно знание. Жената е издъхнала на Цветница в болница в Пловдив, а ден по-късно е погребана в Хисаря, научи Temi.bg.

Жената се е лекувала в домашни условия, но след като състояние й се влошава, е откарана в пловдивска болница. Там  установяват двустранна пневмония. На входа на болницата жената е интубирана.

Пробата й за COVID-19 е положителна. 12 дни по-късно жената губи борбата за живот. Живяла е със семейството на единия си син – с 2 деца, едното дете е бебе на 1 месец. Изолирали са се сами. Проби не са им вземани, обясни Петко Стайковски, син на починалата жена пред телевизия БТВ.

„Ние ги питахме – трябва да умрем, за да ни тествате ли?“. Близките твърдят, че от болницата им отказват информация могат ли да погребат майка си, докато са под карантина вкъщи, а от РЗИ – обратното, че могат при спазване на мерките. Погребват я без нас, а ние стоим в неведение вкъщи“, коментира синът.

На 13 април Куна е погребана, по служебен ред от кметицата на Хисаря в присъствието на местната полиция. От болницата в Пловдив обясняват, че тялото не е потърсено от роднини или съседи, а близките твърдят обратното: „Връзка с хората е държана между 5 и 6 пъти, но от 18 ч. нататък връзка с тези хора няма. Щем не щем се заехме ние с тази задача. Влязох във връзка с една траурна агенция, която ми съобщи, че може да достави ковчег“, каза проф. Илиан Дойков, управител на болницата.

Близките твърдят обратното: „Разбрахме на 13 следобед от една статия във „Фейсбук“. Кой издаде смъртния акт, кой разписа документите?“, питат се близките.

Етои линк към репортажа по БТВ:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/semejstvo-na-pochinala-ot-covid-19-razbira-ot-mediite-che-e-pogrebana-sluzhebno.html

Кметицата на Хисаря обясняха, че бързо е направено погребението, като са присъствали само хора от траурната агенция и полицията.

За проблема с телата на починалите от коронавирус признаха вчера и от Щаба. „Наистина има проблем в това отношение. Първите 2 случая бяха в хладилниците на „Пирогов“, а може би и още са там“, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Всеки ден престой на телата в моргата струва 40 лева, но в „Пирогов“ решават друго. „Поели сме ангажимента, безплатно, държим ги, докато се освободят от карантина техните близки“ , заяви проф. д-р Асен Балтов, управител на УМБАЛ „Пирогов“.

В петък семейство Стайковски знаят къде ще отидат: „Първо ще отида на гробищата, за да запаля една свещичка за майка ми“, каза нейният син пред БТВ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече