Защо Ковид-19 у нас убива и младите? (Три теории)

0

Починалите у нас в следствие на заразяване с коронавирус към 15 април са 36 при 735 заболели. Преобладават мъжете (малко над 60%), в сравнение с жените. А средната възраст на починалите пациенти е 64 години, съобщиха преди дни от Националния оперативен щаб за борба със заразата. Младите хора се заразяват, но „смъртта при тях е много рядко явление”, обясниха още експертите. Прави обаче впечатление, че последните смъртни случаи са на хора около 40-годишно възраст, пише „Уикенд“.

Анализираните от китайските лекари данни показаха, че Ковид-19 засяга предимно възрастните хора, за които вирусът е и най-опасен – особено за пациентите с диабет, сърдечни или белодробни заболявания. Ето защо в началото на епидемията в Европа, вирусолозите предположиха, че е възможно имунната система на възрастния човек да не е в състояние да се пребори и с вируса, т.е. той може лесно да се възпроизвежда в неговото тяло и да доведе до органна недостатъчност.


Очакваше се обаче картината на заболелите и починалите европейци да е по-различна от тази в Китай.

Последните данни ясно показват, че на Стария континент смъртните случаи сред по-младите хора ще са повече. Белгия съобщи за смъртта на 12-годишното момиче, което е дало положителен резултат за ковид-19. В Португалия е починало 14-годишно момче, а във Франция – 16-годишно момиче, което не е имало други сериозни здравословни проблеми.


За съжаление страната ни не прави изключение. Последната седмица беше съобщено за смъртта на 36-годишен мъж с положителна проба за коронавирус. Той е починал в инфекциозното отделение на столичната болница „Света Анна“. При приемането си имал белодробно заболяване и черепно-мозъчна травма. Поради влошаване на състоянието му е бил приведен в реанимацията, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.


За смъртта на 38-годишен мъж съобщиха и от спешната болница „Пирогов“. Той е бил приет в лечебното заведение с двустранна пневмония и след кратко лечение е издъхнал. Специалистите не съобщават да е имал придружаващи заболявания. Приели са, че е бил клинично здрав преди заразяването си с опасния вирус. Негови близки твърдят, че е спортувал активно и е живеел сравнително здравословно. Ето защо те не могат да си обяснят, как заболяването се е развило толкова бързо и дори е довело да смърт.


На 14 април в пазарджишката болница почина 43-годишен мъж с диабет и хипертония, диагностициран с Ковид-19. Пациентът е бил лекуван близо 2 седмици в инфекциозно отделение, където е настанен с грипоподобни симптоми. Състоянието му обаче се влошило и бил преместен в интензивен сектор – заради наличието на прогресираща дихателна недостатъчност бил поставен на апаратна вентилация. След като 43-годишния мъж показал подобрение, лекарите изключили апарата за обдишване. Но 24 часа по-късно клиничната картина на пациентът развил белодробна емболия и починал. , е становището на лекарите.


От сливенската болница пък съобщиха за смъртта на 44-годишна жена, заразена с коронавирус. Тя също е била настанена за лечение в инфекциозното отделение в града. Характерното за нея е, че е била на хемодиализа от 4-5 години, т.е. имала е остра бъбречна недостатъчност. В следствие на заразяването с коронавирус обаче тя е развила двустранна пневмония, в следствие на която издъхва в болницата.


Данните от България и от всички останали европейски държави карат вирусолозите и епидемиолозите да твърдят, че ковид-19 е едно тотално „непредсказуемо заболяване“. Смъртта сред по-младите пациентите те отдават на тяхната генетична предиспозиция. Към момента е открито, че промяна в ACE2 гена. Той променя рецепторите по повърхността на белодробните клетки и тези на сърцето така, че да се улесни проникването на вируса в тях. Ето защо състоянието на някои млади пациенти се влошат толкова бързо и те умират, за разлика от други, които успяват да се излекуват, въпреки че са над 65-годишна възраст.


Гените действително могат да направят даден човек по-податлив или по-устойчив на заразяване. Но има и още една теория, според която всичко зависи от дозата вируси, попаднали в тялото.

Британските учени, които лансираха тази хипотеза, все още проучват как по-големият вирусен товар (заразяването с повече вирусни частици) се отразява на децата, юношите и младите хора и защо те също като възрастните могат да умрат. Според тях някои по-млади и клинично здрави хора, мислейки, че не са уязвими към това заболяване, са били непредпазливи и в резултат на общуването си с други хора са се оказали изложени на много по-големи вирусни натоварвания от околната среда, което е довело и до тяхната смърт.


Има и трета теория, според която активно спортуващите са особено податливи на тази инфекция, защото приемат различни хранителни добавки (стероиди, анаболи и т.н.) за по-бързото оформяне на мускулите.

Проблемът при тях е обаче, че сериозно се натоварват сърцето и черния дроб. А при излагане на коронавирусна атака като тази, те бързо отказва да работи и пациентът издъхва от органна недостатъчност. От друга страна тези препарати въздействат и на имунната система, която става свръх активна към възпалителните процеси и изведнъж цялата и мощ се изсипва върху белите дробове и сърцето, затруднявайки ги да функционират нормално. В крайна сметка всичко това отново води до мултиорганна недостатъчност и смърт на пациента, без значение дали той е бил поставен на обдишване с апарат или не. Ето защо учените съветват и активно спортуващите млади хора да са особено внимателни в дадената ситуация и да си стоят вкъщи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече