Ужас: 50% от взетите проби в ромските квартали в София са положителни

0

След редовния брифинг на Оперативния щаб за борба с коронавируса стана ясно, че  50% от взетите проби в ромските квартали „Факултета“ и „Филиповци“ в София са положителни, информира Temi.bg. Епидемиологичните проучвания  там продължават и в момента. 

 „На терен в двата квартала има два екипа с повече от 10 човека. Епидемиологът, който е на терен, преценява дали да се вземе бърз тест или директно ПСР“, стана ясно на брифинга.

„Главната цел на тези проучвания в кварталите е активно намиране на заразени лица, а не на преболедували лица. Има огромна разлика между двете неща.  Важно е да се намерят активните носители на вируса – вирусоносителите. Във „Факултета“ и „Филиповци“ има особено много заразени. Включително едни от най-тежките случаи, които сега са в болница, са от там“, заяви началникът на Щаба.

В кварталите са засечени случаи на заразени обитатели на съседни къщи по продължението на цели улици.  

 „В никакъв случай не може да вкарваме всеки един в правилата. Всеки един от нас трябва да разбере какво е свобода и какво е свободия. Целта е да се защитят правата на хората, които спазват мерките. Искат да запазят здравето си и своите близки“, коментира също Мутафчийски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече