Ген. Мутафчийски: Два са моделите за пускане на учениците в училище

0

56 са новорегистрираните случаи на Covid-19 за последното денонощие у нас, като от тях  в болници са настанени 14, това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на заразените е 1290. В София са 22 случая, Кюстендил – 13, като там има ново огнище – 12 от случаите са от региона на Дупница, Видин – 5, като няма заразен медицински персонал, Сливен – 4, Плевен и Благоевград – 3, Русе – 2, Пазарджик, Велико Търново, Стара Загора и Ямбол – по един случай.

Има три нови случая на заразени деца – в Дупница две момичета на 5 и 7 години, във Видин едно момиче на 3 години. Децата не са хоспитализирани. 3 са новите случаи на заразени лекари, като и тримата са от Пирогов. Общо случаите на заразени медици е 138.

Излекувани са 205 случая, от които 8 са нови. Починал за денонощието е мъж на 81 години с придружаващи заболявания, който е бил настанен във ВМА. Според ген. Мутафчийски България върви към следващия пик на заразата.

„Възникват огнища със сравнително голям брой заразени, но благодарение на бързата реакция на РЗИ-тата, огнищата се ограничават. Както стана в Паничерево, както стана и в завод Мизия, както и в момента в района на Дупница – две са огнищата там – село Ресилово, и Сапарево. Те са свързани с работа в ТЕЦ Бобов дол“, уточниха от Щаба.

Относно училищата ген. Мутафчийски сподели две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти.

„И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск’, попита ген. Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости, началникът на Щаба съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече