Родители и педиатри искат оставката на Ананиев заради строежа на детската болница в София

0

Петиция, подписана от над 15 600 родители и педиатри срещу изграждането на нова модерна детска болница в столицата, ще бъде внесена в понеделник в министерски съвет, научи Temi.bg. Тя е на инициативата „За истинска детска болница“ и в нея се настоява за оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

Педиатрите се обявяват против, защото според тях, не е предвидено място за някои специалисти, както и че няма достатъчно места за придружаващи родители.

Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ ще внесе в Министерския съвет отворено писмо с искане за прекратяване на договора за превръщането на 30-годишен в строеж в детска болница. Със същата петиция над 15 700 родители, педиатри и други специалисти настояват и за оставката на здравния министър Кирил Ананиев, който въпреки всички протести и предупрежденията на архитекти и инженери, че строежът е не само морално остарял, но и опасен, подписа договора.

„Недовършената сграда на ИПК „Родина“ ще бъде взривена в неделя. Тя е строена по същото време, както и скелетът, към който Ананиев иска да пригоди бъдещата национална педиатрия. Събарят ИПК заради конструктивните и функционалните дефекти. Същите дефекти има и социалистическият скелет в двора на „Александровска“, до инсинератора. Едната сграда отива в небитието, където й е мястото, а другата е на път да стане черна дупка за милиони левове от данъците на всеки български гражданин“, обявиха от инициативата пред в. „СЕГА“.

 Според тях този строеж е обиден за обществото. И ако тази конструкция някога бъде довършена, „тя никога няма да стане Националната детска лечебница, която чакаме от 40 години. Българските деца заслужават модерна, високотехнологична, съвременна детска болница, каквито са болниците през последните десетилетия по света“.

Припомняме, че министър Кирил Ананиев вече е подписал договор с ДЗЗД „Детско здраве“ за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на поръчката е 93 407 331.47 лева с ДДС. Ананиев защити решението си с това, че има процедура по Закона за обществените поръчки, която е извървяна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече