Безобразие! Искат да вдигат цената на тока от 1 юли

0

Енергийните компании искат цената на тока да се вдигне от 1 юли. Това става ясно от сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Там са публикувани предложените цени на дружествата в сектор „Енергетика“ за периода 1 юли 2020 – 30.06.2021 г.

От таблицата става ясно, че от производителите на електрическа енергия 3% поскъпване иска „АЕЦ Козлодуй, а с близо 40% по-висока цена е поискано за тока, произведен от ВЕЦ-ове на Националната електрическа компания.

Електроенергийният системен оператор иска с почти 30% да се увеличат таксите за достъп и пренос.

По отношение на цените за енергията (без включени мрежови цени) „EVN България Електроснабдяване“ предвижда дневната и нощна тарифи за битовите клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България от 1 юли 2020 г. да са както следва: дневна тарифа – 0,13334 лв./кВтч. (без ДДС), нощна тарифа – 0,05331 лв./кВтч. (без ДДС), припомня БГНЕС.

Според ЧЕЗ за битовите клиенти на регулиран пазар в Западна България: за дневната тарифа – 0,19152 лв./кВтч. (без ДДС) и за нощната тарифа – 0,15037 лв./кВтч. (без ДДС).

Oт Енерго Про съобщиха, че внесените от тях предложения ще доведат до поскъпване на средната крайна цена за битовите и стопанските потребители с 0,26%.

От енергийния регулатор обясниха, че исканията ще бъдат разгледани през юни. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече