Гурбетчиите пак се юрнаха да пътуват

0

Прекаралите задължителна карантина гурбетчии от доспатските села Црънча и Бръщен отново се връщат на работа във Великобритания, съобщиха от кметствата.

След възстановяване на полетите към Англия, семейства и групи от двете села потеглят обратно към работните си места. От началото на извънредното положение общо 1047 жители от област Смолян бяха поставени под задължителна карантина, като значителна част от тях са хора, пристигнали от различни европейски държави, предаде БТА.

И в условията на пандемия в Црънча и Бръщен се наблюдава поток от заминаващи към Европа гурбетчии. Над половината от трудоспособното население на Црънча и около 80 на сто от обитателите в активна възраст на Бръщен от години работят зад граница. Някои от тях пристигнаха в родните си места в първите седмици от извънредното положение.

Прекаралите седмици на изолация гурбетчии през последните дни пак потеглят, след като неяснотите около работните им места отпадата. Те заминават при работодателите, при които са били ангажирани досега. Десетки жители на с. Бръщен работят в една ферма на 80 км от Лондон.

Жителите на някогашните тютюнопроизводителни доспатски села са наети и при работодатели в Испания, Германия, Нидерландия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече