Родители: Подаянията от няколко краставици и шепа кашкавал от училищните закуски са гавра с децата ни

0

Родители избухнаха в социалните мрежи по повод държавната инициатива за раздаване на училищните закуски под формата на хранителни продукти заради епидемията, научи Temi.bg. Според тях от предвидените 33 млн. лева да се подадат по 2 кг краставици и 400 гр кашкавал е скандално.

По два килограма краставици и четиристотинграмова разфасовка кашкавал са получават учениците от първи до четвърти клас, като това е разкладката, която им се полага за два месеца по програмата, която осигурява закуска на малките школници.

„Това е гавра с децата ни“ – възмути се разгневен родител във Фейсбук. За парите, които заделя държавата можеха по едно прасе на дете да купят, вместо да раздават краставици. Цялото това нещо струва 11 лв. и трябва да се изяде от детето за два месеца – март и април. Според вас как да ги разпределим точно, че да стигнат за два месеца?“ – пита риторично родителят. Неговото мнение се споделя и от други родители, те смятат, че средствата заделени от държавата се ползват напълно неразумно и нецелесъобразно.

Училищата в столицата също започнаха раздаването на безплатните закуски полагащи се на учениците, още миналата седмица. Заради извънредното положение доставките бяха прекратени. Сега обаче децата ще трябва да получат накуп порциите си плодове, зеленчуци и млечни продукти.

По схемата „Училищно мляко“ се възползват над 3200 училища и детски градини в страната или това са близо половин милион деца. По другата схема – „Училищен плод“ цифрите са сходни – около 3 200 училища и близо 420 хиляди деца.

Някои директори в страната вече се обявиха против доставките на хранителни продукти в училищата и по домовете. Според тях това създава риск от разпространение на заразата, както сред учителите, така и в семействата на учениците.

За тази година отделените средства за закуска на учениците от начален етап са 33 милиона лева, на ден се падат по 0.59 лв. на дете. Родителите смятат, че средствата не се използват разумно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече