ВМА сред първите: Лекува заразен с Covid-19 с преливане на кръвна плазма

0

Подобрението на болния е настъпило почти веднага

За първи път във Военномедицинска академия е направено набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма, съобщи началникът на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин.

Подобрението на болния е настъпило почти веднага:  „Това е първото такова преливане на плазма, само центровете по кръвопреливане могат да правят тази сепарация на плазмата. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка поради това, че е стратегически обект, а кръвната банка е много определяща за обема на дейност“, уточни Мутафчийски.  

Той каза, че по този начин е удовлетворено и искането на доброволците да дадат своя принос за справяне със заразата.  Плазмата, която се прелива е прясна, а не замразена, каквато е практиката досега.

„Това е първото преливане и не може още да се съобщят резултати. Пациентът е афебрилен, няма температура и се чувства добре. За по-далечни резултати може да говорим следващите дни“, уточни Мутафчийски. Учените са на мнение, че не всички преболедували COVID-19 образуват антитела.

Припомняме, че САЩ и Китай вече започнаха изпитания на техниката за лечение, като Китай експериментира първи и съобщи за ефективността на метода още в края на март. Франция започна изпитания на процедури с кръвна плазма от 7 април. Очаква се резултатите да излязат налице всеки момент – нужни са 2 до 3 седмици. Турция вече се похвали с пациент, излекуван чрез преливане на кръвна плазма. Сърбия се готви директно да започне лечение на пациенти с кръвна плазма. Това ще стане след няколко дена – по план програмата трябва да започне 21 дена след първия случай на напълно излекуван пациент в страната. Русия също прилага директно лечението с кръвна плазма – още от 9 април. Египет е най-новият участник в процедурите по лечение на Covid-19 с кръвна плазма. Кайро съобщи за старта на лечението на 20 април.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече