Количеството на плодовете и зеленчуците по време на пандемията трябва да се удвои. Така, от една страна, не трупаме килограми, от друга – зареждаме организма с витамини. Това съветва водещият специалист по диететика проф. Донка Байкова.
Тя препоръча да се залага на тези, които са в лилаво и мораво, тъй като в тях има голямо количество антиоксиданти. Съветът ѝ е да се приемат цитруси или по две кивита за набавяне на така необходимия витамин С. По думите ѝ витамините не лекуват, но подсилват защитните сили на имунната система, затова организмът ни не бива да се лишава от тях. Антиоксидантни съставки съдържат още лютивите растения, като чушките. За справяне с вирусите въобще, чрез подсилване на имунната система, помагат джинджифилът, прополисът и пчелните продукти.
Млечните храни имат противовирусен ефект. Те дори намаляват развитието на диабет тип 2 и атеросклерозата, затова са подходящи сега в условията на пандемията, каза проф. Байкова. Едно е хранителен белтък, но друго е, когато този белтък организмът го оползотвори. Именно казеинът е такъв като основна фракция. В негова добавка и помощ са и лакталбуминът и лактоглобулинът, които са другите две белтъчни фракции. Те пък участват в производството на антитела, поясни проф. Байкова.