Часът на истината! Проф. Кантарджиев: Обвиняват ни, че нищо не разбираме. Не е така!

0

Днешният ден се превърна в своеобразен час на истината, в който всеки се опита да реабилитира себе си като оповести приноса и компетентността си, стана ясно от провелия се извънреден брифинг с участието на Правителство и Национален оперативен щаб, информира Temi.bg.  „Героите на деня“ се защитиха един и друг и се опитаха да убедят българите, че между тях няма напрежение и конструктивни спорове.

Пръв Борисов излезе и опроверга насаденото внушение, че на генерал Мутафчийски са му отнети правата, а Щабът е разпуснат, както и това, че двамата са в конфликт: „Какво напрежение да има между мен и него – той е шеф на болница, аз съм премиер. Второ – ние от 20 години сме приятели. Говорим по 10 пъти на ден. За какво напрежение ме питате? Сякаш да ви питам аз има ли напрежение между теб и ледения полюс? Какво общо има? Така се подронва работата и доверието в правителството и щаба“. За капак обаче премиерът хвърли бомбата, че идва ли не генерал Мутафчийски и доц. Кунчев са в конфликт, тъй като един часа са се карали заради мерките в страната.

От своя страна, Националният кризисен щаб опроверга и твърденията за липса на компетенция и знание в сферата на вирусология при експертите, които го съставляват. Ето и какво каза Тодор Кантарджиев:

„Ръководителят проф. д-р Венцислав Мутафчийски е доктор на медицински услуги – коремен хирург, а не професор. Доктор на медицинските науки – хирургия, военна хирургия, здравен мениджмънт, организацията на тази дейности, която маса други хора, не могат да свършат, защото той е организатор. Той има включително военния опит в Афганистан. Той е в първата тройка хирурзи в България, той идеално се справи с острата ситуация и ангажиментите на щаба. Доц. Ангел Кучнев – д-р по епидемиология – гл. инспектор. Той идеално се справя със ситуацията с морбили у нас, както и с всеки взрив от хепатит А. Говорят и за мен, че нищо не съм разбирал. Аз имам няколко специалности – епидемиология на инфекциозните болести, клинична имунология, а основната ми специалност е микробиология, което е 1/5 вирусология. Няма самостоятелна специалност вирусология, а тя е включена микробиология. Фактите са красноречиви, свършили сме достатъчно и имаме потенциал да вършим още“, заяви Кантарджиев.

Най-обран в оправданието си бе генерал Мутафчийски, който насочи отново вниманието на нацията към продължаващото разпространение на заразата и мерките, които е важно да продължат да се спазват: „Най-важното е как ще живеем вече с вируса. Това е най-важното, което се коментира и по което се работи. Важно е да се уточни концепцията и подробностите за отделните сфери“.

Той допълни, че това са много важни неща и са от ключово значение как ще продължи напред да се развива България и какво отражение ще даде всичко това на здравната система. Той обаче продължава да е на мнение, че всяко отпускане на мерките, което не е съобразено с реалностите, може да доведе до влошаване на ситуацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече