Лекар към Ананиев: С колко от нас се срещнахте и ни попитахте от какво се нуждаем и от какво се страхуваме?!

0

Гневно анонимно писмо от български лекар, адресирано  до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, обиколи социалните мрежи, видя Temi.bg. В него има преки обвинения към здравния министър, към несъстоятелността на неговите противоречащи си заповеди и пренебрежителното му отношение към лекарите от първа линия.

Ето и самият текст:

„Г-н Министър на Здравеопазването, Добре ли спахте ? Колко медици тествахте за COVID-19 за два месеца?Как и къде лекувате 176 медици с доказана инфекция от COVID-19? 11% от всички заразени са медици. Има на къде още да се расте за да стигнем Испания и Италия, където този процент е 25%. Нищо, че те имат изолатори, триажни зони, чиста и мръсна зона, филтри за обличане и събличане на защитни облекла, които са задължителни за всички спешни медици. Ние имаме всички шансове да ги задминем по заболеваемост и смъртност на медици с настоящата организация и предпазни средства .

А колко още медици има недоказани с COVID-19, които се самолекуват в къщи застрашавайки семействата си или се мъкнат по дежурствата защото няма кой да работи и застрашават пациентите си.

Защо всеки ден умира по един от нас? Загубихме двама от колегите ми с доказана инфекция с COVID-19 за два дни. Бог да ги прости ! Разболяха и семействата си, дано да се излекуват бързо! Знаете ли защо загубихме колегите си? Вашият отговор е сигурно защото са били нехайни или са имали придружаващи заболявания. А аз ще Ви кажа, че умряха, защото едната се самолекува у дома до последно. Другата я лекуваха не доизлекуваха и се върна у дома с два отрицателни теста и с изяден от пневмонията бял дроб. От къде знам ли? Познавах ги г-н Министър, бяха обикновени и в същото време необикновени хора. Раздаваха се за пациентите си, невероятни специалисти и като всички нас работеха на няколко работни места, щото заплатите не достигат.

Питах Ви преди месец, когато нямаше тествани медици, питам Ви сега пак:

Колко медици тествахте? Защо тествате само определени лечебни заведения? Защо тествате по алгоритми написани от санитарни инспектори, които представа си нямат за праните маски, измислените ни защитни облекла, които се раздават по преценка от телефонния триаж, а на адреса изненадата ни заварва по бяла престилка и с хирургична маска. Абсурдните ви, взаимно противоречащи си заповеди, доведоха до там, че пациентите ни лъжат само за да бъдат прегледани и диагнозата изплува без да сме със защитно облекло, независимо дали сме в дома им или в спешното. Като капак всеки ден разхлабвате мерките за социална изолация при растящ брой заразени ?! Е, на този абсурд никой от нас отговор не намери, но със сигурност Ви казваме хаоса и несигурността ни на всяко дежурство ескалира! Защо не ни тествате заради несигурността и хаоса в двумесечното ни ежедневие?

С колко от нас се срещнахте и ни попитахте от какво се нуждаем, от какво се страхуваме , как можете да ни помогнете? Как ни лекувате като се разболеем? Ако PCR е отрицателен връщат ни работа, ако е положителен ни оставят в къщи да си мерим температурата и сатурацията и като спадне до степен за интубация може и да ни хоспитализират.

Знаете ли ,че в Румъния д-р Раед Арафат зам. министър на вътрешни работи и извънредните ситуации е разпоредил всеки положителен на COVID-19 медик се приема в болница, за да не застраши семейството си и се лекува, а у нас се експериментира с домашно лечение, а ако те приемат в болница те лекуват дотолкова ,че след няколко дни си отново с пневмония и този път нещата са 1:0 за Смъртта“, се казва в отвореното писмо, което бе споделено на страницата Национална асоциация Смп във Фейсбук.

Подписано е от „един лекар, който не знае, дали ще доживее края на тази епидемия, защото е никой за вас”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече