Политолог към доц. Мангъров: Разпросраняването на ейджистка идеология е вредно за нашето морално и физическо здраве

0

В задочен конфликт относно мерките за справяне с коронавируса влязоха професорът по политологични науки към Философския факултет на Софийския университет Татяна Дронзина и шефът на Детското отделение в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, научи Temi.bg.

В свой пост във Фейсбук проф. Дронзина се обяви категорично против идеята на доц. Мангъров България да следва примера на Швеция в борбата с коронавируса, посочвайки различните особености на скандинавската страна.

Ето и самата поубликация:

„Не съм лекар и не мога да преценя квалификацията на доц. Мангъров. Говоря за позицията му такава, каквато я видях като обикновен гражданин – в началото на предаването на Цветанка Ризова по БТВ от 27 април 2020 година, защото после не изтърпях и затворих телевизора. Оставям на страна това, че нито един въпрос на водещата не получи отговор.

Оставям на страна дори факта, че доцентът ни посъветва да си умрем в пълно спокойствие – и това е нещо. Преглътнах дори, че отново ни натика под носа примерът на Швеция, който, откровено казано, не разбирам защо трябва да следваме.

Уважавам тази страна, която даде образование на сина ми, чиито симпатични хора са направили от една пустош най-чистото място на Европа и която днес гарантира в най-висока степен спазването на човешките права и на правата на децата в света. Но в същото време не смятам да забравям, че не другаде, а в Швеция е създаден първият институт за расова биология през 1922 година – много преди Хитлер да заговори за чистата раса.

Помня и това, че от 1934 година до 1976 година, по програмата за расовата чистота и хигиена са стерилизирани приблизително 63 000 човека, 90% от които са жени, много от тях насилствено или без да им се даде възможност да направят информиран избор.

Правителството призна за програмата едва през 1997 година, когато започна изплащането на компенсациите на оживелите – приблизително 15 000 евро. Може би шведите наистина мислят, че е по-добре да умира който има да умира – в края на крайщата, те години наред са били обект на откровена евгеника, която, разбира се, е лансирана от социалдемократите, първи дружки на нашите социалисти.

Но българите никога не сме мислили така. Да, кой ли не ни е морил по какъв ли не начин, но в последна сметка винаги сме му търсили сметка, защото сме смятали помислите и действията му за социално неприемливи – и точно тази позиция виждаме в изказванията на националния кризисен щаб.

Каквито и изблици на ксенофобия да има у нас, никой никога не си е позволил на държавно равнище да провежда расова политика – българските евреи не случайно са спасени. Оставям настрана и това, че 10 милиона шведи се ширят на територия от половин милион квадратни километра, господ здраве да им дава, и че 53% от домакинствата се състоят от по 1 човек, та дори да искат да се заразят няма как. Затова няма място за сравнение между двете страни.

Едно нещо не можех да преживея в, според мен, безсрамното изказване на доцента – отношението му към старите хора и тия, които се грижат за тях. Не можех да схвана точно в каква връзка въпросният доцент спомена, че шведите имали пари и отивали в старчески домове – ами нали, като умрат, ще секне бизнеса, затова който се занимава с тях, ще ги гледа като писани яйца – което са заслужили с парите и труда си.

Обаче ясно схванах, че, по мнение на доктора, в чужбина отивали ония българи да станат гледачи на стари хора, които не могли да си намерят работа другаде. Не е наша работа да обсъждаме техния трудов избор. Но точно тия, според него, некадърници, са внесли в страната ни през 2018 1,176 милиарда евро, с което остават най-големия чуждестранен инвеститор в България.

Без да броим парите, които донасят на ръка, когато се прибират или харчат, когато са в родината си. Затова си позволявам да твърдя, че лица като доцент Мангъров, които с изказванията си будят неуважение към труда на другите и откровено разпространяват ейджистка (дискриминация по възраст) идеология, са вредни за нашето обществено здраве както морално, така и физическо. При цялото ми уважение към Швеция, доцент Мангъров, ние сме в България“, завършва поста си проф. Дронзина.

Припомвяме, че известният доц. Атанас Мангъров отявлено защитава теорията си, че българите трябва да придобият колективен имунитет срещу коронавируса. За тази цел, според него, по-голямата част от нацията трябва да преболедува новата зараза. Той препоръчва на преден план за целта да се пуснат децата и хората в активна възраст. Каква ще е съдбата на пенсионерите по неговата теория обаче не става ясно, тъй като е са контактна група и с децата и с младите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече