Столични джипита към властта: Господа Управляващи, спрете се! Подигравате се с хора, без които не можете!

0

В обръщение до здравния министър, колегията на общопрактикуващите лекари от София област изрази възмущението си от отношението на властите към труда на лекарите. Писмото е подписано от Председателя на колегията – Д-р Виктория Чобанова и към него са приложение множество мнения на отделни лекари, научи Temi.bg.

В него общопрактикуващите лекари изказват възмущението си от посланията на управляващите. Ето и текстът към писмото, публикуван в сайта „Право и здраве“:

„От националния ефир отново прозвучаха обвинения към заразените лекари: „Лекарите са се заразили, защото не са ползвали ЛПС правилно“. Не „защото не са имали“, не „защото ежедневно преглеждат болни, рискувайки здравето си“, не „защото нямат достъп до изследвания, които да потвърдят или отхвърлят заболяването“.

Такива бяха коментарите за лекарите във Видин. Такива са сега за лекарите в Сливен. Тези внушения са неетични, показват незнание или нежелание да бъде узната истината за „системата“ на здравеопазване в България.

А истината е: нима лекарите, сме толкова невежи, че подценяваме опасността? Едва ли лекар би работил в условията на епидемия без да вземе необходимите предпазни мерки, ако има възможност. Нека да си спомним месец март – всичко изведнъж изчезна – нямаше дезинфектанти, нямаше маски, нямаше спирт, ръкавици.

Кой допусна спекулата: еднократна маска се предлагаше за 3-5 лева (частична защита за 2 часа, съгласно указанията). Когато една медицинска сестра сподели, че имат на дежурство (12-часово) по 2 еднократни маски (една за сестрата и една за санитарката), които предават на следващата смяна (!!!).

Когато в цяла болница нямаше дезинфектанти за ръце. И в тези условия лекарите бяха на своя пост, помагаха на нуждаещите се, лекуваха … Поеха риска от заразяване, не спряха работа, спасяваха хора…Щабът тогава непрекъснато съобщаваше, че на медиците са осигурени ЛПС. Може би на някои медици, в някои отделения!? Но категорично не на всички!

Общопрактикуващите лекари в цялата страна бяхме „осигурени“ с по 2 броя еднослойни еднократни маски с разлепени ластици, негодни за употреба – за една практика. Толкова! В психиатрична болница получиха защитни екипи, които се разпадат при обличане. Това дали е „осигуряване с ЛПС“, или колкото да се каже, че нещо е раздадено?

С неимоверни усилия успяхме да осигурим и закупим сами ЛПС и дезинфектанти, за да можем да вършим работата си в тези условия и да намалим риска от заболяване.

Рискът при нас е много по-голям, отколкото е в магазина, в парка, в спортната зала. Ние ежедневно преглеждаме и лекуваме болни, не знаем кои от тях са заразени и кои – не.

Медиците боледуват повече! Вирусът циркулира в обществото и никой от нас няма гаранция, че болният пред него не е болен от КОВИД, или носител. За нас, общопрактикуващите лекари, „грижата“ беше – 2 негодни маски! Не сме на първа, втора, десета или каквато и да е линия. Нямаме достъп до изследвания – за нас самите. Не сме приоритет на правителството. У нас е така.

Резултатът е виден. Болниците във Видин и Сливен бяха първите. Това ще се случи в цялата страна. В близко или по-далечно бъдеще. И всички лекари ще бъдат обвинени за това, че ежедневно дават всичко от себе си, за да помогнат на болните. За някои от тях това ще свърши фатално – вече загубихме двама колеги, вечна им памет! Те са първите, но едва ли ще са последни, за съжаление…

Господа Управляващи, спрете се! Подигравате се с хора, без които не можете! За какво ни унижавате? Пречим ли ви? Ако пречим – лекувайте вие! Болни има навсякъде! И навсякъде имат нужда от лекари! Покажете уважение към ежедневния риск за нашия живот и живота на нашите близки!“, завършват гневния си коментар столичните джипита.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече