Ананиев се реабилитира: Никога не съм решавал индивидуално!

0

Здравният министър Кирил Ананиев бе подложен на сериозна критика от началото на извънредното положение в държавата заради коронавируса. Най-сериозните ограничения и мерки бяха подписани именно от него. За да се реабилитира през народа, той уточни, че никога не е вземал еднолични решения, информира Temi.bg.

„Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб. Така пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Припомняме, че на извънредно заседание депутатите на 7 май приеха на първо четене промени в Закона за здравето, които дават правомощия на ресорния министър да въвежда строги мерки на карантина и ограничения по препоръки на националния главен инспектор в страната. Той трябва да започне да действа след 13 май, когато отпада извънредното положение в България.

Здравният министър очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта пред Националното радио, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за „извънредно санитарно положение“ „Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор„, каза той. Ананиев уточни, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Той  посочи, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната, временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища, временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери, 14-дневна карантина за влизащите в страната и отчетът на заболелите от Covid-19.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече