Христо Мутафчиев към Рашидов: Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с коварен враг, намирам за недостойно!

0

Повод за гнева на Мутафчийски е поисканата оставна на културния министър от Рашидов

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев отправи остри критики срещу бившия министър на културата Вежди Рашидов заради поисканата от него оставка на Боил Банов. Рашидов публично оповести, че ще ностоява за среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъди управлението на Министерството на културата. Това беше провокирано от обявата за даване под наем на къщата музей на Андрей Николов в центъра на София, наричана още Червената къща, информира Temi.bg.

Ето и изказването на Христо Мутафчиев, публикувано във Фейсбук:

„В последните няколко часа ми се обадиха много гневни колеги с предложение и настояване към мен да поискам оставката на Вежди Рашидов като председател на комисията по Култура!

Първо, защото с думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“. Второ, затова че се опитва да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят! Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства. Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ.

Обиден съм, че като бивш министър на културата, с когото съм работил и с когото сме обсъждали и осъществявали идеи за подобряване стандарта на живот на всички наши колеги (нещо, което никога не съм крил), именно Вежди Рашидов като бивш министър на културата, който преди години вярваше в тази институция, в момента унищожава с лека ръка доверието към нея, подхърляйки уж небрежно, но смело риторичния въпрос: „За какво е това министерство?“.

Във времето, в което ти, Вежди беше начело на тази институция, строеше мостове, а днес взривяваш всичко, което самият ти сътвори! Защо? Министърът на културата не е само „Аз! Аз! Аз…“. Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас…

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно!“

Припомняме, че бившият културен министър заяви, че се чувства виновен заради това, че е предложил на Бойко Борисов да назначи Боил Банов за министър на културата. „Дължа голямо извинение на премиера и на обществото за избора, който аз му дадох, за да продължи управлението на институцията. Това е мой голям грях“.

Скулпторът заяви още, че от Министерство на културата нямало смисъл, защото било Министерство на театрите, а и телевизиите били на театрите – защото показвали само актьори, които „готвят и перат“, но не и творци от другите изкуства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече