Решено! Властта дава компенсации по 290 лв. на ощетени от извънредното положение

0

С до два месеца се удължават и повечето от социално-икономическите мерки, въведени при извънредното положение

За срок до шест месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер 290 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет, информира Temi.bg. Парламентът гласува промени и допълнения в Закона за здравето, с които се променят и други закони. 

Средствата ye се превеждат по банков път на съответния осигурител или самоосигуряващо се лице. Парите са за сметка на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове.


Мнозинството не прие предложението на БСП минималното дневно обезщетение за безработица да бъде увеличено от 9 на 17 лева. Отхвърлено беше и искането им за диференцирано ДДС, съобщава “Dariknews.bg”

Не се прие текстът на Корнелия Нинова за безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 млн. лв. за зеленчукопроизводители, овощари и животновъди, както и за безлихвени кредити за оборотни средства с минимум шестмесечен гратисен период.


Пречиствателните станции за отпадъчни води на населените места, селищните и курортните образувания се осигуряват с пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване. Задължително обеззаразяване се извършва преди заустване в Черно море по време на курортния сезон.

Данъчен склад не може да бъде обект, който обхваща нефтопродуктопровод и свързана/присъединена към него повече от една база/обект за складиране и/или производство на енергийни продукти, гласуваха депутатите. Изискването не важи в случаите на нефтопродуктопровод – част от данъчен склад, в който има производствена инсталация за преработка на нефт. Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж, прие още парламентът. 
 

С до два месеца се удължават и повечето от социално-икономическите мерки, въведени при извънредното положение. 
До два месеца след отмяната му срещу физически лица се спират всички обявени публични продан и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

Не се налагат запори на банкови сметки на общини два месеца след отмяната на извънредното положение. Със същия срок, пак след края на извънредното положение, при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, вкл. когато вземанията са придобити от банки, финансови институции или трети лица, не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение.


Мярката не важи за юридически лица, защитата спрямо физическите лица продължава още два месеца, разясни правосъдният министър Данаил Кирилов. Длъжниците по договорите за кредит, смятаме, че са успешно защитени чрез множеството регулации, отбеляза той. По думите му, защитени са и общините при обезпечителните мерки. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече