Гешев поиска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт

0

От прокуратурата отбелязват драстичен ръст на дрогираните зад волана

Доживотен затвор за шофьори, причинили смърт на пътя, ако са шофирали пияни, дрогирани, без книжка или с много над разрешената скорост. Предложението е на главния прокурор Иван Гешев. Предвижда се и сериозно завишаване на наказанията извън хипотезата до живот, съобщава Нова телевизия.

Темата за наказанията на пияни и дрогирани шофьори отново беше сложена на масата след жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков. 22-годишният шофьор, причинил сблъсъка, даде положителна проба за 4 различни вида наркотици. Голям беше и общественият отзвук след трагедията. 

Предложението на прокуратурата сега е от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор при смърт на едно или повече лица. По-тежките наказания ще са в случай, че смъртният случай е причинен от шофьор с над 2 промила алкохол или след употреба на наркотици. Идеята е в затвора да се лежи и при причиняване на смърт след превишаване на скоростта с повече от 50 км/ч или ако шофьора няма книжка.

Предложенията за промени в Наказателния кодекс, изготвени от  главния прокурор, са провокирани от смъртта на Милен Цветков. Той беше пометен от джип, докато чакаше в автомобила си на червен светофар.  22-годишният Кристиан Николов, който е обвинен за смъртта му, е положителен за коктейл от наркотици.

От прокуратурата отбелязват драстичен ръст на дрогираните зад волана. Само за първите три месеца на годината са били хванати близо 500 употребили дрога. Освен възможността за доживотен затвор, се предлага да бъдат отнемани и автомобилите на причинилите смърт на пътя, независимо чия собственост са те. Тази мярка ще се прилага и с превантивна цел. А експертите по пътна безопасност искат още по-строги закони. Те са категорични – трябва ефективен затвор за пияни и дрогирани, дори да няма жертви на пътя.

Паралелно с предложенията на главния прокурор партиите в парламента също направиха предложения за по-строги наказания. Те обаче все още не са разглеждани даже и на първо четене.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече