Ангелкова категорична: Няма да се затварят хотели при установяване на коронавирус

0

Зоните със слабо разпространение на COVID-19 най-вероятно ще бъдат обозначени, за да привличат туристи

Хотел, в който е установен гост с коронавирус, няма да бъде затварян, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при инспекция на плажовете във Варна. Всяко място за настаняване обаче трябва да разполага с помещение, в което съответният посетител да бъде изолиран до изчакването на лекар, повикан от персонала. „Хотелите с по-висока категория имат собствени медицински лица, а другите са длъжни да имат договори с медицински центрове“, добави Ангелкова. И обясни, че това е алгоритъмът за действие в целия ЕС.

Ангелкова бе на посещение в града, за да запознае туристическия бранш с разпоредените мерки преди летния сезон, свързани с коронавируса. Част от хотелиерите се оплакаха, че не са подготвени за мероприятието, тъй като правилата са качени едва вчера и не са се запознали с тях. От днес, 14 май, в страната вече е разрешен вътрешният туризъм, информира в. „СЕГА“.

Все пак хотелиерите споделиха, че ред обективни обстоятелства ще ги затруднят – трябва да наемат например повече персонал, да осигуряват външни площадки за храна на гостите и т.н. Туроператори се интересуват дали ДДС няма да падне и при техните услуги, така както премиерът Бойко Борисов обеща сваляне на налога на 9% за ресторантьорския бизнес. В момента с 9% ДДС са хотелските настанявания.

Засега няма яснота и дали наистина връщащите се от почивка в Гърция българи ще бъдат поставени под карантина, както заяви самата Ангелкова преди дни.

„Няма да има дискриминация и всички двустранни споразумения, които се сключат в тази сфера, ще бъдат реципрочни и за нашата страна“, добави Ангелкова.

На срещата с бранша присъства и кметът Иван Портних. Той пък каза, че най-вероятно зоните с ниско разпространение на COVID-19 ще бъдат специално обозначени. Във Варна например до момента не са регистрирани високи нива на заразата.

 По отношение на плажовете стана ясно, че наемателите и концесионерите на плажове ще могат да увеличат търговските площи с до 4%, за да има достатъчно отстояние между масите. Цените на тези услуги трябва да бъдат намалени поне с 50% в сравнение с миналото лято.

**

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече