Доналд Тръмп: СЗО е „кукла на Китай! (Вижте какъв е поредният ултиматум на президента)

0

Американският президент Доналд Тръмп нарече Световната здравна организация „кукла на Китай“ и я постави пред ултиматум: или прави големи промени до 30 дни, или САЩ не просто замразяват временно, а постоянно спират финансирането си.

Коментарът му дойде по времето, когато СЗО провежда двудневна виртуална среща за глобалната пандемия. Поводът за гнева на Тръмп е именно начинът, по който СЗО се справя с нея. Тръмп заяви, че СЗО „ни е дала много погрешни съвети, ужасни съвети“ и е „грешала толкова много и винаги е на страната на Китай“.

Тръмп не участва в срещата, но здравният министър на САЩ се включи в нея и заяви, че СЗО е управлявала неправилно кризата и това е коствало живота на много хора.

Тръмп, който е критикуван за начина, по който подхожда към кризата, многократно е обвинявал СЗО, че не е предупредила света достатъчно рано и се е предоверила на Китай. Американският президент обвинява Китай, че е прикривал кризата в началото на вирусния взрив. САЩ вече замразиха временно финансирането си за СЗО, очаквайки разследване на действията на организацията по отношение на пандемията.

В същото време, в началото на срещата на СЗО в понеделник китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай е „отворен и прозрачен“ и настоя разследването да стане, след като пандемията бъде поставена под контрол.

Тръмп обаче даде на шефа на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус 30-дневен срок да направи „големи промени“, или САЩ ще прекратят постоянно финансирането си за организацията. В туит американският президент публикува писмото си до Гебрейесус, в което критикува СЗО, че не правят достатъчно. Той твърди, че те са игнорирали достоверни доклади за разпространението на вируса в китайския град Ухан в края на миналата година.

Ако СЗО не направят значителни подобрения, президентът заплаши да трансформира временното замразяване на американското финансиране в постоянно и да преразгледа членството на САЩ в организацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече