Домусчиев скочи: Манипулация! Това е „бизнес нивото на лотарийния бос“!

0

В позицията си Домусчиев е категоричен, че винаги е спазвал законите и етиката.

След като вчера обвиняемият Васил Божков изкара на бял свят договори между Нова телевизия и Националната лотария за реклама, с който показа очевидна разлика в условия преди и след като Кирил Домусчиев става собственик, председателят на КРИБ реагира светкавично. Собственикът на NOVA отговори с пост в социална мрежа, в който припомня, че Божков има договор от 2012 година, когато собственик на телевизията беше шведската компания МТG. С позиция излезе и Нова броудкастинг груп.

Паметната записка, публикувана от Васил Божков, съдържа три точки. А самият той твърди, че преди срещата му с Кирил Домусчиев през юли 2019 година, му е бил оказван натиск да подпише рекламен договор. В отговор собственикът на NOVA нарече твърденията на Божков  „манипулация“. И припомни, че договор за реклама с телевизията е имало още през 2012 година, когато тя бе собственост на шведската компания MTG.

В позицията си Домусчиев е категоричен, че винаги е спазвал законите и етиката. А действията на Васил Божков издавали В позицията си Домусчиев е категоричен, че винаги е спазвал законите и етиката. А действията на Васил Божков издавали „бизнес нивото на лотарийния бос“. Публикацията на Божков доведе и до светкавична реакция от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, чийто заместник-председател и председател на Минно-геоложката камара Николай Вълканов остро осъди действията на обвиняемия бизнесмен Божков.

„Божков е постъпил много некоректно и неправилно. Това е нещо, което не би трябвало да прави. Както знаем, той има договор с NOVA от 2012 г., дори и за по-големи суми. Аз, като зам.-председател на КРИБ, внесох предложение в Управителния съвет на конфедерацията, фирмите на г-н Божков да бъдат извадени като членове“, каза Вълканов.

Темата бе коментирана и от финансовия министър Владислав Горанов.

„Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношенията между партньорите на Божков в бизнеса му или други договорни партньори от медии, е опит за пренасяне на вина към правителството за действия и бездействия от страна на организаторите на хазартни игри“, заяви  той.

Изводът е, че позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число и на премиера Борисов, и тя е необоснована. Опитът на Божков, който за жалост е изпаднал в неприятната ситуация да дава отчет на държавното обвинение, не са проблем и тема на правителството„, каза още Горанов

С официална позиция излезе и Нова Броудкастинг Груп. В нея се казва, че изнесените данни от Божков са манипулативни и тенденциозно подбрани. Те представляват грубо нарушение на законите.

През годините рекламните бюджети на „Националната лотария“ са дори по-високи от тези в последния договор. NOVA винаги е държала на ясното разграничаване между търговска и редакционна политика. А доказателство за това е обективното отразяване на дебатите при промените в Закона за хазарта. Заради това самият Божков оттегли и рекламата на „Националната лотария“.

Васил Божков продължава да е в Дубай. Срещу него са повдигнати 11 обвинения.

Кирил Домусчиев и Нова Броудкастинг Груп ще сезират и Комисията за защита на конкуренцията за договора на другата голяма национална частна телевизия с Българския спортен тотализатор. От публикации в медиите става ясно, че в договора с бТВ е записана клауза, която изрично ограничава правото на ТОТО-то да преговаря  с Нова броудкастинг груп и дава конкурентно предимство на другата телевизия. За 4 години Спортният тотализатор е дал близо 8 милиона лева за купуване на програмно време. Договорът е сключен през 2016 година без обществена поръчка, като е използвана вратичка в закона.

В понеделник NOVA изпрати до спортното министерство и Българския спортен тотализатор въпроси по Закона за достъп до обществената информация, на какво основание е подписан договорът, по какви критерии е била избрана точно тази телевизия, защо не е била направена обществена поръчка и как бТВ е наложила клауза да не се работи с NOVA, обобщи информацията „Нова телевизия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече