Опозицията „подпали“ Парламента, докато Борисов, Нанков и Горанов кръстосват с джипа из Перник

0

При голямо политическо напрежение протече гласуването  на първо четене на промените в закона за ДДС, предложени от ГЕРБ и Обединените патриоти. След гласуването стана ясно, че ДДС-то за хотели, ресторанти и книги пада от 20 на 9%.

От левицата поискаха прекъсване на заседанието докато в парламента дойдат министърът на финансите и председателят на Бюджетна комисия, но то бе отхвърлено. Това ядоса депутата Георги Свиленски от БСП, който попита управляващите дали знаят, че току що са гласували вот на недоверие към правителството. Той предложи процедура по прегласуване, но и тя не бе доведе до различен резултат.

Няма премиер, няма министър на финансите, няма председател на Бюджетна комисия, няма заместник-министър на финансите. Няма изказвания от управляващите. Кой в тази зала защитава предложенията на управляващите?„, обяви Свиленски.

Същевременно, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са на инспекция на новите ВиК тръби в Перник. С тях са и кметът на Перник Станислав Владимиров и зам.-министърът Николай Нанков.

През това време в Народното събрание, БСП продължи с критиките си към ГЕРБ за работа на парче. Заместник-председателят на групата БСП Драгомир Стойнев посочи, че левицата иска цялостна данъчно-осигурителна реформа. Според него позицията на управляващите е много опасна особено в криза.

Нестабилност, липса на виждане кое е правилно, кое не. Нулево разбиране за това, че промените в данъчната политика могат да са добър инструмент за постигане на стабилност в икономиката и потреблението, но могат много опасно да разбъркат икономическите отношения“, коментира Стойнев.

Според него намаляването на данъците на храните и лекарствата трябва да е обвързан с данъка върху доходите на физическите лица. „Ако имаш диференциран данък върху данъка добавена стойност, то разбира се, че трябва да бъде свързано с диференциран данък върху облагането на доходите на физическите лица. Това се случва в цял свят, това е изцяло европейска практика. Обръщам се към гражданите за европейско развитие на България. Ако искаме да направим стабилна реформа, смятам, че моментът да обединим усилия, така че всяка една реформа, която ние предлагаме тук в парламента да има оценка на въздействието, да има нужната експертиза, да не всява хаос, противоречие между отделните сектори, между отделните работодатели, между тези, които са по-близки до властта, други, които са по-далеч от властта, просто да направим една реформа, която да отговаря на очакванията на българските граждани. Не виждам нищо лошо в това и не разбирам тази прибързаност и припряност. Надали точно тази мярка ще подпомогне точно тези сектори“, заяви Драгомир Стойнев.

Парламентът обсъжда на първо четене шест законопроекта за промени в Закона за данък добавена стойност за намаляване на ставката на различни стоки и услуги. Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9 процента. От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г. Предвидени са и ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв., които да бъдат издавани само на хората на първа линия в борбата с COVID-19 – лекари, медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление. Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни. Предлага се да могат да се ползват в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече