Протестиращи танцьори към властта: Как така борбата е позволена, а не танци, които може да се практикуват и от разстояние?!

0

Протестиращите се заканиха, че ако не бъдат чути, отново ще излязат на протест

Протест под мото „Да отворим залите за изкуство“ се проведе днес в центъра на София. Демонстрираха учители и собственици на школи с искане да се разреши практикуването на танци на закрито. „След като фитнесите и заведенията работят, защо не и ние! Как така борбата е позволена, а не танци, които може да се практикуват и от разстояние“, заявиха недоволни хора от цялата страна, цитирани от в. „Сега“. Протестът премина цветно, с доста музика.

Снимка: frognews.bg

„Нямаме право да правим това, което най-много обичаме и от което имаме нужда – да работим. Управниците се бавят с отварянето на залите. В последната заповед има много несъответствия“, заяви пред БГНЕС Анета Вълканова, учител в софийския клуб по народни танци „Моето либе“. Според нея ограничението от 10 души на открито и закрито е безсмислено, защото учителите могат да осигурят безопасни условия за провеждане на заниманията.

„Можем да работим и повече хора, спазвайки съответните разстояния. Имаме начини, по които да го направим“, каза тя. Попитана дали се е възползвала от помощта, която държавата дава, Вълканова обясни, че мерките не вършат работа, защото не се знае дали спадат към спорта или културата.

Пламен Иванов, който бе пристигнал от Плевен, даде повече подробности защо не може да се възползва от държавната подкрепа: „Доста голяма част от колегите не може да се възползваме от мерките, защото не покриваме критериите. Например – да имаме средномесечен доход до 1000 лв. Трябва да имаме спад на оборота в сравнение с миналата година от 20%. Нашата работа е такава, че оборотът ни е различен всяка година. С всяка следваща година хората стават все повече, няма как да отчетем загуби и това ни възпрепятства да се възползваме от помощта“. Мъжът казва и защо трябва да се отворят залите: „Прекалено много се насъбра стресът. Нека отворим залите, защото искаме да упражним правото си на труд“.

Протестиращите се заканиха, че ако не бъдат чути и залите им не бъдат отворени, отново ще излязат на протест. Тогава обаче щяло да има и освирквания, а не само танци, музика и настроение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече