Факторът “Божков” в настоящата политическа обстановка – кой губи и кой печели от „разкритията му“?

0

Опозицията иска да удари предизборно кабинета, а хазартният бос – да политизира обвиненията, които му предяви прокуратурата

Политиката у нас се захранва до голяма степен от скандалите, които държавата произвежда. В това няма нищо изненадващо – в България сблъсък на идеологии и партийна дейност на практика отсъстват. От тази гледна точка, няма друго, което да провокира активността на политиците, освен шумните афери, в които се замесва властта. Затова беше неизбежно сблъсъкът между управляващите и хазартния бос Васил Божков да придобие политическа окраска. Вонята около скандала стана прекалено тежка – захвърчаха обвинения за кражба на бизнес с намесата на държавата, за сенчести връзки между политици, висши чиновници и едри бизнесмени. Подобна ситуация е златна възможност за опонентите на властта, които се нуждаят от лост, с който да разклатят правителството в годината преди изборите, анализира политическата ситуация журналистът Людмил Илиев във в. „Сега“.  

Според него, пръв се усети президентът Румен Радев.

България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента”, обяви държавният глава в средата на май.

Същия ден Божков публикува своя лична кореспонденция с Vladi Goranov и така принуди финансовия министър Владислав Горанов да се обяснява дали не е помагал на бизнесмена. Няколко дни по-късно вицепрезидентът Илияна Йотова заостри атаката: „Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър в цялата тази сага се носи от премиер-министъра.” От „Дондуков” 2 и преди са намеквали, че кабинетът „Борисов” тайно разпределя обществен ресурс в полза на подбрани бизнесмени. Разликата е, че сега президентството разполага с нещо реално, с което да подплати нападките си.

„Не закъсня да се възползва и лидерът на БСП Корнелия Нинова: „Правителството управлява не с контрол към държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания на девойки в тези държавни служби от министъра на финансите … Години наред говорим, че има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул и я притиска до задушаване, изсмуква силите й. Ето я наяве, виждате я в последните седмици.” И направо посочи Бойко Борисов като източника на целия проблем: „Време е за равносметка и за плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му, да дава отговори.”

Няма съмнение, че това е само началото – левицата отдавна се нуждаеше от пример, с който да илюстрира обвиненията си, че ГЕРБ поставя държавата и бизнеса под партиен контрол – и сега, когато разполага с такъв, ще го изтиска докрай. Нищо чудно соцдепутатите да поискат в близко време да се създаде анкетна комисия в Народното събрание, която да проучи твърденията на бизнесмена“, коментира Илиев в своето експозе по темата.

Той подчертава, че положението се нажежава допълнително от самия Божков, който се опитва да превърне лавината от обвинения, с която го засипа прокуратурата, в политически и обществен въпрос. За да политизира темата, Васил Божков поде свръхактивна кампания в социалните мрежи, която за кратко време достигна до огромен брой българи (Фейсбук страницата му има близо 60 хиляди последователи). Целта му очевидно е да се понрави на общественото мнение като си изгради имиджа на жертва на управление, което се ръководи от корупционни интереси – теза, която мнозина у нас споделят. Типичен пример за това е негово интервю от средата на май, в което бизнесменът тегли ясна черта, свързваща ГЕРБ, ДПС и прокуратурата: „Общото между мутрите днес и преди години е Борисов. И тогава беше, и сега. Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има. Ролята му е да седи в сянка като паяк и да дърпа конците. Да не би аз да съм назначил Гешев за прокурор, публична тайна е кой го назначи.”

Агресивната поза, която зае срещу скрития съюз Борисов – Пеевски се харесва на много хора, които наивно започнаха да го поощряват да се бори с управляващите. Г-н Божков, посветете богатството си, или това, което е останало от него, за да унищожите хунтата. Няма какво да губите повече”, съветва го последовател на страницата му. „Васе, накарай хунтата да полудее психически, ти можеш”, подканва го друг. Изглежда хората очакват, че като близък до висшите кръгове, Божков знае как да действа с тях: „Божков, не се церемони, а изкарай разтърсващи материали, да се взриви държавата и да въстане народът, иначе всичко се потулва и властимащите се окупират до живот!” Не всички обаче са толкова лековерни: „Ясно е, че и ти не си китка за мирисане. Ако ще вадиш нещо важно, вади го, че както си мислех, че ще ги изобличиш, така започвам да мисля, че хвърляш само прах в очите.” Колкото и парадоксално да звучи, нещата изглеждат така сякаш хората очакват всеки момент от един бизнесмен да оглави революция или поне партия срещу управляващите“, посочва журналистът.

Людмил Илиев е категоричен, че подобни настроения сред някои обществени групи, както и желанието на политическата опозиция да удари по кабинета, предвещават тежки дни за управляващите в близкото бъдеще. Засега мнозинството в парламента упорито държи темата извън стените на институцията. Ако скандалът обаче продължи да се разгаря – а няма признаци, че ще угасне – това ще се промени. Нищо чудно скандалната история на Божков и властта да окупира политическия дебат до края на годината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече