3-ма наши президенти са били масони (Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов членували в тайни общества)

0

Организаторът на убийството на Станка Марангозова, подп. Борис Иванов се оказа не само кадър на НСО, експерт по взривовете, но и калфа в масонска ложа. Това обяви прокуратурата, като допълни че той е имал „активната му комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа”. Румен Ралчев, бивш шеф на УБО, а сега високопоставен тамплиер, веднага побърза да обясни, че подполковникът е с много нисък ранг в масонството.

Дали е с висок, или с нисък ранг едва ли има голямо значение, по-интересни са контактите му с магистрати, които засега обаче остават неназовани. Бъдещото развитие на разследването срещу него може да открехне завесата над тези връзки.
Като цяло за присъствието на съдии и прокурори в тайни общества у нас се дискутира още от 2007 г., а от няколко години те са длъжни и да ги декларират. Любопитно е да се надникне в дългите регистри, публикувани от ВСС. Според написаното в тях, което „Уикенд” разгледа най-подробно, излиза, че вече няма съдии, прокурори и следователи, които да принадлежат към масонски ложи. С други думи, излиза, че в средите на юристите у нас „братята, прегърнали идеалите и

каузата на братството на свободните мъже”

са вероятно само адвокати. Точно това показва регистърът.
От друга страна, в първите години на промяната имаше неписано правило, според което в почти всеки по-голям град се пръкна поне една масонска ложа, в която по неписано правило запазени места имаха местните шефове на полицията, съда, прокуратурата, началникът на НАП и т.н. Публична тайна е, че те си помагаха, при това не само помежду си, но и на братя, закъсали пред закона.
Преди години в списъците на юристите-масони неизменно присъстваха бившият правосъден министър Антон Станков, известният съдия Веселин Пенгезов, бившият шеф на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков, колегата му от Районния съд в Шумен Тодор Тодоров, съдията от Стара Загора Тоньо Тонев, бившият шеф на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, адвокатите Димитър Райчев, Константин Симеонов, Илиян Кършев, Иван Михайлов, покойните вече бивш зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев и шефът на Окръжния съд в Хасково Росен Русев. Съпругите на част от тях също бяха сочени като членуващи в масонски ложи.
Според регистъра обаче Веселин Пенгезов и Красимир Аршинков не са членове на тайни общества, а

само на ловно-рибарски дружества,

Тоньо Тонев не е отбелязал никакво членство. Атанас Вълков пък вече не е съдия, защото получи условна присъда за документни престъпления. Той си беше измислил дело, чрез което се опита да сложи ръка върху атрактивен морски имот, а в съда го бранеха мастити адвокати, сред тях и негови „братя” ексвоенният министър Николай Свинаров, Илко Димитров и Константин Симеонов. Покрай тази защита за пореден път плъзнаха слухове, че възходът му в съдебната система не е бил никак случаен.
След като преди няколко години законът задължи магистратите да обявяват членство в тайни общества, днес „рицари на пергела и ъгъла” у нас са вече основно бизнесмени, политици и бивши полицаи, на които никой не може да им попречи да членуват, където пожелаят.
Иначе още преди години се разшумя около една от най-влиятелните ложи, регистрирана в жк „Белите брези“, бл. 6, ап. 3 „Братство и чест”. Оказа се, че на същия адрес е и фондацията „Конференция на асоциацията по международно право – България“, в която пък се оказа, че присъства Диана Ковачева, която по-късно стана правосъден министър, а сега е национален обмудсман. В тази фондация тя беше заедно с видният масон покойния Маргарит Ганев, който беше зам.–министър на правосъдието в кабинета на Симеон.
Заедно с него пък в ложата „Братство и чест” се оказа, че се подвизава бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, а също и други офицери – бивши и настоящи от спецслужбите, както и доста депутати от различни партии. В тази структура, казват, че членувал навремето и Илия Павлов. Друг известен масон от същата ложа е адвокатът Константин Симеонов. Запознати дори твърдят, че в „Братство и чест” са били и почти всичките

бивши съветници на Сергей Станишев

от времето, когато той беше премиер, някои от които продължиха кариерите си в политиката. В същото братство има и известни бизнесмени, хора с различни професии и политическа окраска.
Веднага да поясним, в членствата в масонски ложи няма нищо криминално, просто са обвити в тайнственост и чрез тях се изграждат полезни връзки, особено за кариерното израстване на мнозина. Братята охотно си правят услуги един на друг и това често оставят впечатление за задкулисна обвързаност.
Според посветени само в София има 6 ложи, по една във Варна, Пловдив, Добрич, Шумен, Русе, Плевен… Казват, че и трима наши президенти – Желю Желев, Георги Първанов, Петър Стоянов са масони. Покойният Гиньо Ганев, който беше омбудсман, пък никога не е крил този факт от биографията си, както впрочем и почетният шеф на „Подкрепа” Константин Тренчев, който е свързан с Малтийския орден. Според мълвата масон е и бившият шеф на парламента проф.Огнян Герджиков, но той самият досега поне не е коментирал подобно участие в тайни общества. По времето на Андрей Луканов с много силни позиции е т.нар. „Лайънс клъб”, в който участват известни бизнесмени, бивши разузнавачи.
От друга страна, промяната в закона и задължението да се декларира участие в тайни общества, със сигурност е довела до отлив от тях специално на магистратите. Това обаче едва ли означава, че те автоматично ще забравят положените в миналото масонски клетви за солидарност и взаимопомощ с „братята”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече