Юлиан Попов: Да кръстим летището Кристо

0

Бившият екоминистър Юлиан Попов предложи във фейсбук профила си летището в София да бъде кръстено на отишлия си завчера Христо Явашев – Кристо. Ето какво пише Попов:

Предложих да кръстим Софийската аерогара Кристо. Последва бурна дискусия, въодушевление, упреци и напомняне, че бог ще ме съди. Бях предложил да се кръсти аерогарата Кристо преди време в отговор на няколко други предложения.

Като човек, който навърта по около 100 полета годишно, когато няма вирус, може би съм свръхчувствителен към аерогарите. Понякога си избирам полетите според това на коя аерогара ще се прекача.

София има една аерогара, повече не и трябват и може би най-разумното предложение е да си се казва аерогара София. Ако обаче трябва да се кръщава на нещо или някого, то трябва да е знаково, вдъхновяващо и нещо с размах. И да е нещо истински познато по света. Шопен, JFK, Джон Ленън, Тесла. Това са все аерогари. Но това са и вторични имена. Никой не казва отивам до Тесла или летя до Шопен. Отиваш в Белград или Варшава. Струва ми се обаче, че има нещо между Кристо и аерогарата.

– Два милиона българи (и турци) напуснаха страната. Повечето няма да се върнат. Един “невъзвращенец” (за който помни тази дума), е знак, че хората по света са част от България.

– Кристо е наднационална и глобална фигура. Той е познат в целия свят, той свързва затвореното минало с глобалното настояще така както надали някой друг го прави. Кристо е трансконтинентален полет. Кристо е и обичан гений.

– Кристо е артист с уникален визуален размах. Размах, който буквално покрива огромни пространства. Творбите му обаче са временни. Аерогарата е може би най-подходящото място за тяхното увековечаване. Място, на което светът постоянно се събира и разотива.

Не съм виждал дизайна на предложените проекти за Аерогара София. Имам дълбок предразсъдък, вероятно греша, но незнайно защо мисля, че са посредствени. Кристо е вдъхновение за един по-различен визуален свят. Той е творец на летища. Затова си мисля, че да бъде накрая доведен в България именно по този начин, е добра идея. Независимо, че някой каза, че по-добре да кръстим летището Андрешко или Хитър Петър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече