Ген. Красимир Станчев, НСО: Абсолютна илюзия е някой да живее с мисълта, че може да се контролира личния живот на служителите ни

0

Предвижда се НСо да закупи полиграф, с които да тества подчинените си

Не бих искал да се демонизира целият личен състав на службата. Това влияе лошо на хората. За това настоя в сутрешния блок на БНТ генерал Красимир Станчев, началник на Националната служба за охрана (НСО). Генерал Станчев определи като „неприятен случай“ разбирането, че негов служител на НСО е участвал в убийството на Станка Марангозова.

Към настоящия момент той е отстранен работа. Не би трябвало, докато все още не е постъпило това обвинение спрямо него, да го обвиняваме, призова шефът на НСО.

Снимка: Pik.bg

По думите му абсолютна илюзия е някой да живее с мисълта, че може да се контролира личния живот на служител на НСО. Случаят с нашия служител е поредният, който изисква създаването на отдел „Вътрешна сигурност“ в НСО. Правили сме предложения в края на миналата година за промяна в закона и това все още стои на дневен ред, каза генерал Станчев. За ревизия на Закона за Националната служба за охрана пет години след влизането му в сила началникът на НСО се обяви още в края на 2019 година.

Началникът на НСО посочи, че лоялността на служителите се проверява винаги при постъпване на работа, но се планира засилване на контрола на лоялността на служителите на НСО, включително периодично тестването на служителите на НСО, например на 3 или на 5 години. Планира се и закупуването на полиграф. Имаме подготвени хора и смятаме, че това ще окаже превантивен ефект, смята генерал Станчев.

Запитан как протестиращите медицински сестри преди няколко месеца са успели да влязат в Народното събрание, генерал Станчев отбеляза, че те са влезли правомерно, защото били поканени за участие в комисия. Той е категоричен, че не е вярно твърдението за неправомерното им влизане и допускане.

Алтернативи за НСО имало, но те са подходили с уважение към човешката личност и човешкото достойнство. „Ако трябваше да приложим сила, това щеше да се случи, спасихме живота на жените, които ни заплашваха, че ще скочат от прозорците на Народното събрание“, подчерта началникът на НСО.

Бригаден генерал Станчев апелира гражданите, които станат свидетели на нарушения на правилника за движение по пътищата от страна на НСО, да сигнализират институцията. „НСО не охранява само първите държавници, но и косвено всички граждани, които се намират в зоната на конкретното мероприятие. Малко хора го разбират“, подчерта бригаден генерал Станчев.

Припомняме, че на 12 декември 2019 г. дете беше блъснато от кола на НСО. Това съвпадна със серия тежки инциденти с деца по улиците на София, но предизвика и гласове за нуждата от реформи в службата. От НСО си спечелиха и критиките основно заради липсата на адекватна информация. Премиерът Борисов обеща започване на разговор по темата, но този разговор стигна до предложението на ДПС частни лица да могат да заплащат разходите за охраната си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече