Из протеста срещу задължителните ваксини: Има ли риск, трябва да има избор!

0

Международен протест срещу задължителните ваксини се проведе в няколко градове в Полша, Украйна и България по повод световния ден на пострадалите от ваксини, който се отбелязва на 3 юни. Мотото на протеста тази година бе „Когато има риск, трябва да има избор“.  В София протестът се проведе пред Министерски съвет, където се бяха събрали родители на пострадали деца и лекари. Исканията на протестиращите са свързани с:

1. Отпадането на задължителните ваксини и замяната им с препоръчителни, както и въвеждането на информирано съгласие при ваксинация.

2. Създаването на обществен публичен регистър за нежелани реакции след ваксиниране, който да е лесно достъпен, както за родители, така и за лекари.

3. Изместване на поставянето на първите ваксини след 2-месечна възраст, а не непосредствено след раждането, както е до момента.

4. Създаването на клинична пътека за обследването на докладваните случаи и отпускане на пенсия на пострадалия в зависимост от степента на увреда. 

 „Обидно е да те сравняват с плоскоземци и други привърженици на конспиративни теории. Обидно е и да ти казват, че си антиваксър. Детето ми като има 10 ваксини и от 11-та получава реакция- кое ми е антиваксърското. Изпълнила съм задължението, ваксинирала съм и детето ми е пострадало – защо ми слагат етикети? И затварянето на очите от страна на лекарите, дежурната им фраза: „Не е от ваксината!“. Как да не е като на същото краче, на което му я биха имаше буца, а после години наред не използваше точно това краче пълноценно. Точно така се създава недоверието към ваксините с непоемането на отговорност, за нещо, за което родителите са поели такава. Държавата подлага на риск, а после родителите се оправят сами. Няма обезщетение, има само отчаяние“, сподели един от участниците в протеста, цитиран от Actualno.com.

Припомняме, че  в края на май 2017 година професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология заяви: „Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се описват от лекарите и трябва да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни болести, в Изпълнителната агенция по лекарствата и във фирмата-производител на дадената ваксина“, посочи Кантарджиев тогава.

 Всяка година Центърът изготвя доклад за имунизационното състояние на нацията, който включва броят поставени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани. Той даде за пример 2016-а година и ваксината за морбили, паротит и рубеола, за която са описани само две нежелани реакции.

Година по рано на 29 март 2016 година проф. Пилософ също призна публично, че нежеланите реакции редовно просто не се съобщават от лекарите. Именно поради това сред родителите се надигна недоволство. Често личните лекари поставят повече от една ваксина на детето, а между тях трябва да има поне месец, именно за да може да се проследи евентуална нежелана реакция. На 25 януари почина малкият Филип, който пострада след ваксина. През последните 8 години от живота си той беше в будна кома.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече