До 24 лв годишно плащаме за теглене от банкова сметка, онлайн услугите падат

0

Таксите за обслужване на гише са скочили с 41% за годината. В същото време интернет банкирането е поевтиняло с 22 %, съобщава в публикация Pirinsko.com.

Банковите такси за най-популярните услуги поскъпнаха драстично. Става въпрос за откриване, поддържане  и закриване на обикновени разплащателни сметки, теглене на каса и от депозитни сметки и др. Тарифите на повечето банки са променени в края на май, а клиентите отново се оказаха изненадани неприятно. По правило финансовите институции уведомяват за предстоящите промени на сайтовете си и на табла в банковите салони.

Не са пипнати засега само таксите за теглене от банкомат. Те варират между 0.00 ст и 0.30 ст за теглене от машина на банката, издател на дебитната карта, и 0.90-2.00 лева за друг банкомат.

Откриване на стандартна разплащателна сметка без дебитна карта вече струва между 2 и 5 лева. Поддържането също носи ежемесечни разходи. Те варират между 2 и 4.49 лева, сочи обобщената справка на фондация „Граждани срещу бюрокрацията”. Това означава, че за 12 месеца този разход е минимум 24 лева.

Вдигнати са и таксите за теглене на кеш от собствени сметки на каса в банката. Единственото изключение са срочните депозити, за които не се дължи такава, ако тегленето е в деня на падежа.

Данните на БНБ отдавна показват, че таксите за обслужване на гише растат. Към края на 2019 г. средният размер на всички такива такси се е увеличил с 41%. За същите операции, извършвани онлайн, таксите са паднали средно с 22%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече