Туристическият бранш: Без международен туризъм 2020-а може да се окаже катастрофална

0

„Необходимо е да има рестарт на българския туризъм – на модела за развитие, на модела за управление. Пандемията от Covid-19 беше време на изпитание, но и време за поуки“, заяви в интервю за БНР Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризма (НБТ).

Днес едни от най-големите и представителни професионални организации в туристическия бизнес у нас ще подпишат и представят Харта на българския туризъм 2020.

Това, което ни обедини 14 от представителните туристически професионални и академични институции, е разбирането, че е необходимо взаимодействие и култура на взаимоотношение от нов тип„, уточни тя.

Карастоянова коментира, че туристическият бизнес се старае да спазва всички ограничителни мерки, свързани с пандемията, с цената на големи загуби.

„Виждаме два модела за реакция в тази следваща фаза на пандемията, която не е толкова интензивна. Едната реакция е да се затворят границите и да се спре възможността за движение. Тя е по-лесната, но икономически и социално по-неприемливата. За нас е важно и очакваме една по-гъвкава форма на контрол – да се наложат правила. Вече се работи с възможности за бързи тестове, PCR тестове, измерване на температура, апаратура, роботи могат да се движат и да регистрират определен тип симптоми“, обясни тя и посочи, че за дестинации, в които рискът и заболеваемостта са по-високи, трябва да се наложи по-конкретна и по-строга процедура, но не да се затворят. 

Без международен туризъм и без движение между държавите туризмът в България не само няма да се рестартира, но 2020-а година може да се окаже катастрофална“, предупреди Карастоянова. 

Маретиалът е публикуван в www.standartnews.com.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече