EК алармира: Всеки четвърти българин е лично засегнат от корупцията във всекидневието

0

Общо 80 на сто от българите и 71 на сто от останалите граждани на ЕС са на мнение, че в страната им има корупция. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

Над половината (51 на сто) от участниците в допитването у нас мислят, че в последните три години корупцията се е увеличила (42 на сто в ЕС), а според 23 на сто е намаляла (37 на сто в ЕС).

Мнозинството от българите (83 на сто) и останалите граждани на ЕС (82 на сто) са на мнение, че не е приемливо да се дават пари, подаръци (61 на сто у нас и 75 на сто в ЕС) или да се правят услуги (67 на сто у нас и 74 на сто в ЕС), за да се получат услуги от държавната администрация.

Снимка: ekipbg.com

Всеки четвърти (26 на сто) у нас (28 на сто в ЕС) заявява, че е лично засегнат от корупцията във всекидневието. Едва 11 на сто у нас и 5 на сто в ЕС заявяват, че в последната година са пострадали от корупция.

Според българите даването на подкупи и злоупотребата с власт за лично облагодетелстване са разпространени най-често в полицията и митниците, а също и в здравеопазването, сред държавните служители и политиците. В ЕС най-често в това са упреквани партиите и политиците.

У нас 79 на сто наблюдават корупция в местната власт (68 на сто в ЕС), а 84 на сто – в националните власти (70 на сто в ЕС).

Според проучването, за българите корупцията в бизнеса най-често (84 на сто) се дължи на прекалената обвързаност на политиците с бизнесмените (76 на сто в ЕС). Попитани към кого биха се обърнали с жалба срещу корупция, 58 на сто от гражданите в ЕС посочват полицията, докато у нас това биха сторили 32 на сто, показват данните, цитирани от БТА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече