Задкулисие и пазарлъци в Общинския съвет в Благоевград – ще спаси ли поста си председателят Антон Тодоров и с чии гласове? /Видео/

0

Председателят на ОБС Андон Тодоров не изпълнява ефективно задълженията си, поведението на г-н Тодоров е неприемливо и арогантно, правят се опити за налагане на авторитарен режим на работа, не зачита мнението на общинските съветници, налице е явна нарушена комуникация между общинска администрация и общински съвет, създаването на постоянни конфликти с кмета на общината и част от съветниците“, пречи на работата на ОБС. Така лидерът на ДСБ Калоян Ханджийски мотивира предложението си за детрониране на ОБС шефа Андон Тодоров, което внесе рано днес в деловодството на ОБС –Благоевград, съобщава Struma.com.

Само след броени минути започва сесията на местния общински съвет, на която съветниците ще трябва да гласуват предложението на Ханджийски за смяната на Тодоров.

В предложението е посочено, че основанието за смяна на председателя Тодоров е чл. 24, ал. 3 от ЗМСМА, който предвижда смяна на председател на ОБС при трайна невъзможност или системно неизпълнение на   задълженията за повече от три месеца. Дали този текст от ЗМСМА ще издържи в залата на съвета ще видим след малко. Припомняме, че още преди 2 седмици се заговори за смяната на Андон Тодоров и основните коментари се въртяха около силно влошените му отношения с кмета, подкрепен от БСП Румен Томов.

Двамата влязоха в остра вербална война с взаимни обвинения. Тодоров обвини администрацията в мудни действия и административно безсилие при решаването на важни за жителите на Благоевград въпроси, както и в липсата на всякакви опити да се прави нещо за града, тъй като няма нито лев донесени инвестиции, а се работи по проекти на предишната управа.

Повдигайки завесата на начина на работа в администрацията, Тодоров си навлече гнева на нейния ръководител, Румен Томов, който отвърна на удара и на пресконференция вчера разкритикува остро Тодоров, най-вече заради това, че е свикал сесия, на която той като кмет на общината е бил сменен със заместника си Ясен Попвасилев. “ Нужно ли беше да се бърза толкова да се избира нов кмета, без да се чака съдебно решение„, каза Томов, а от своя страна председателят заяви, че е спазил стриктно закона.

Крамолите станаха обществено достояние, а войната между кмет и председател зае застрашителни размери. Затова и от седмица вървят активни совалки между съветниците за сваляне на Андон Тодоров, който явно пречи на местната власт. Изненада ни „авторът “ на предложението демократът Калоян Ханджийски, който до вчера бе в близки приятелски отношения  с Тодоров.

Очаквахме, че БСП ще внесе предложението, тъй като конфликтите с подкрепения от тях кмет ги засягат лично, но не! Ханджийски се оказа „обединителят “ на съветниците в намерението да детронират избрания след 2 месеца гласуване през ноември миналата година Андон Тодоров. Ще падне ли Тодоров днес?!, това предстои да разберем. Какви „коалиции“ ще се открият при гласуването.

Изненадаха съветниците и самия Тодоров, който работеше със замах, уверен, че съветът е обединен, предвид случващото се с кмета Румен Томов, чиято съдба след съдебната сага за детронирането му, ще стане ясна най-късно до края на юни. Ножът в гърба му проникна дълбоко.. Така, че очакваме интересни сблъсъци днес.

Ще стане ли Рашко Динков председател на ОБС Благоевград?, така както са плановете на местния ОБС, след договорките за смяна на Тодоров .  Припомняме ,че Динков се бори за председателския пост миналата  година, но не успя да събере нужния му брой гласове и бе победен от Андон Тодоров.

Ето и видео по темата, публикувано в сайта Struma.com.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече