Ново: Държавната комисия по хазарта получи статут на агенция

0

С промените в закона за хазарта по идея на ГЕРБ държавата създава регистър на хората, зависими от хазарт, с цел превенция

Държавната комисия по хазарта ще е с нов статут – агенция, чийто ръководител ще се назначава от правителството. Това предвижда законопроекта на ГЕРБ за промени в Закона за хазарта, който мина на първо четене през бюджетната комисия. Така, хазартният регулатор ще бъде преобразуван от колективен в едноличен орган – Държавна агенция по хазарта и ще носи и цялата отговорност от вземането на конкретните решения, е позицията на вносителите, съобщава Actualno.com.

 ГЕРБ не подкрепи коалиционният си партньор „Обединени патриоти“ в искането за ограничаване на казината – да са само в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

Снимка: pixabay.com

Не говорим за мораториум. Ние не спираме хазарта, а искаме да го ограничим чисто териториално. Насочваме в услуга на посетителите в туристическите обекти. Да се твърди, че с нашия законопроект се налага мораториум върху хазарта, не отговаря на истината“, смята лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов подчерта, че от партията му ще продължат да защитават идеята си за ограничаването на хазартната зависимост, която той сравни с пандемията от коронавирус, предаде БГНЕС. Опозицията от БСП пък се обяви за пълна забрана на хазарта, въпреки че не даде подкрепа за предложенията за неговото ограничаване по време на днешното гласуване.

 „Ако зависи от нас, въобще не трябва да има хазарт. В много страни има такива ограничения, тъй като хазартът по принцип е свързан с проституция, наркотици и престъпления. Той обаче носи приходи в хазната и гледам, за съжаление, че в няколко европейски страни отстъпват и чрез силни регулации въвеждат хазартни игри“, смята проф. Румен Гечев, предаде още БГНЕС.

По думите му въпросът е на „баланс между морални принципи и приходи в бюджета“, но трябва да има регулации, които да го гарантират. Според  Гечев превръщането на комисията по хазарта в едноличен орган, назначаван от Министерски съвет, минава задължително през оставката на финансовия министър Владислав Горанов, защото той не се е справил с контрола.

„Този панически модел, едва ли не премиерът да се занимава с ротативки и блекджек, противоречи на здравия разум“, каза още депутатът, цитиран от БГНЕС.

С промените в закона за хазарта по идея на ГЕРБ държавата създава регистър на хората, зависими от хазарт, с цел превенция на това негативно социално явление. Вписването на конкретно име в регистъра ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това. Попадането му вътре ще означава, че той няма да бъде допускан до казина и игрални зали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече