Военен историк изкара на бял свят истината за измислената „македонска“ азбука (ДОКУМЕНТ)

0

Решението за въвеждането на тази азбука е написано на български език, подчертава д-р Предов

През последните няколко години се води непрекъснат спор между учените от България и Македония за т.нар. македонски език. Въпрос, свързан с приемането на западната ни съседка в Евросъюза. В тази връзка изпращам копия на два документа на Министерството на Федерална република Македония и на една снимка, които се пазят в моя архив, става ясно от читателско писмо на полк. о.з. д-р Тодор Предов от София до в. „Минаха години“.

Първият документ е от 16 май 1945 г и се отнася за създаването на македонската азбука с посочване на ръкописните и печатните букви и е изпратен до просветния отдел в град Куманово. С втория от 7 юни 1945 г се обявява решение за правописа. На снимката са създателите на македонската азбука.

Снимка: в. „Минаха години“

Повод да ги изпратя на вестник „Минаха години“ ми даде сутрешният блок на Би Ти Ви от 12 май, където управителят на софийския регионален клон на НД „Традиция“ Ивайло Тунчев показа два документа от архива на българския дипломатически агент в Скопие д-р Тодор Недков.

Единият бе етническа карта от 1907 година, от която се вижда, че в останалата под османско владичество Македония има 1130 български църкви и 1870 български училища със 78 000 ученици.

Другият беше свидетелство на ученик от град Костур, в което е посочено, че изучаваните езици са български, турски и френски.

Считам Коментара за излишен, защото „когато фактите говорят, и боговете мълчат“.

Писмото е подписано от д-р Тодор Предов от София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече